Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer wil niets weten van discriminerende Antillianenwet VVD

  •  
28-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-28-om-17.44.38
De Tweede Kamer heeft de zogeheten ‘Bosmanwet’ van VVD-Kamerlid André Bosman resoluut van tafel geveegd. De wet zou het voor Antillianen een stuk moeilijker maken zich in Nederland te vestigen, ondanks hun Nederlandse nationaliteit. Volgens de Kamer zou de wet Antillianen reduceren tot tweederangs burgers.
Volgens VVD’er Bosman is zijn wet bedoeld om alleen kansarme Antillianen te weren, om zo de criminaliteit onder in Nederland wonende Antillianen terug te dringen. ‘Kansarm op de eilanden is kansloos in Nederland,’ aldus Bosman. Hij wilde per wet vastleggen dat mensen uit Aruba, Sint Maarten en Curaçao die voor zes maanden of langer in Nederland willen verblijven, aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen: eigen inkomsten hebben en uitzicht op een baan of opleiding. Wie een crimineel verleden heeft, mag zich niet in Nederland vestigen.
Bosman beriep zich voor zijn wet, een persoonlijk prestigeproject waar hij ruim vier jaar aan getrokken heeft, op de wederkerigheid. Wanneer Nederlanders zich namelijk op de eilanden willen vestigen, moeten zij wel voldoen aan bepaalde eisen qua inkomen, werk en opleiding. Met die rechtvaardigingsgrond gaat Bosman er echter aan voorbij dat de eilanden vele malen kleiner zijn dan Nederland, zowel qua oppervlakte als qua economie, en dat hun absorptievermogen voor nieuwe inwoners beperkt is.
Al vanaf de eerste keer dat Bosman een conceptwet indiende, is er kritiek op de plannen van de VVD’er. Zowel vanuit de Raad van State als de eilanden zelf, die Bosmans wet een racistische noemen. Ook de commissie-Meijers, een panel van deskundigen op het gebied van vreemdelingenrecht en migratie, noemden de wet in strijd met internationale verdragen en Europese afspraken. Eerder deze maand deed die commissie nog een dringen oproep aan de Kamer het wetsvoorstel vooral af te wijzen.
‘Emotie,’ noemde Bosman de bezwaren voor aanvang van het debat in een gesprek met Trouw. ‘Je kunt met een puur juridische bril naar mijn wet kijken en daar dan problemen mee hebben. Of je kijkt er met een koninkrijksbril naar en dan zie je vooral de voordelen.’
Die voordelen ziet de Kamer niet. De wet is ‘discriminerend’, vond PvdA-Kamerlid Roelof van Laar en ‘in strijd met artikel 1 van de Grondwet’. ‘Er ontstaan A-Nederlanders en B-Nederlanders op basis van afkomst,’ zei D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Die mening werd gedeeld door de SP en GroenLinks. Zij wezen erop dat Antilliaanse Nederlanders óók Nederlanders zijn en derhalve dezelfde rechten genieten als Europese Nederlanders.
Het regeerakkoord van 30 september 2012 bepaalt overigens dat het personenverkeer binnen het Koninkrijk wél gereguleerd zou worden. Het CDA, dat ook niks wilde weten van de wet van Bosman, hoopt dat er een aparte Rijkswet voor in de plaats komt, een met afspraken die voor zowel de eilanden als Nederland gelden. De Bosman wet is, zo vond CDA-Kamerlid Madeleinde van Toorenburg, ‘te grof geschut’.
Bronnen: Trouw , Volkskrant / Beeld: screenshot YouTube
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.