63

Kamer wil overheidssteun voor woningmarkt

PvdA en D66 steunen motie GroenLinks en VVD om op korte termijn bouwsector te steunen en woningmarkt te stimuleren... Vooruitzichten bouw weer verslechterd... Vaker beroep op hypotheekgarantie

De Tweede Kamer wil dat het kabinet maatregelen neemt om de woningmarkt te stimuleren en de bouwsector te steunen. De Kamer pleitte daar donderdag voor op de laatste dag voor het zomerreces. PvdA en D66 steunden een motie van GroenLinks en de VVD.

De Kamer wil de verhoging van nationale hypotheekgarantie met een jaar verlengen. Ook moet het btw-tarief voor renovatie van de eigen woning zo snel mogelijk omlaag van 19 naar 6 procent. Dat meldt de NOS.

Verder wil de Kamer de periode verlengen waarin een beroep kan worden gedaan op de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting bij doorverkoop van een woning. Die is nu zes maanden en moet wat de Kamer betreft naar achttien maanden. Ook zou 30 miljoen euro extra vrij moeten worden gemaakt om starters op de woningmarkt geld te lenen voor de aankoop van hun eerste huis.

PvdA en D66 steunden de motie van GroenLinks en VVD die daarmee een meerderheid haalde. 

Vooruitzichten bouw verslechterd
De NOS meldt vrijdag ook dat de vooruitzichten in de bouw opnieuw zijn verslechterd. Het Economisch Instituut Bouwnijverheid heeft de verwachtingen voor dit jaar verlaagd.

Tot dusverre werd uitgegaan van een productiedaling van 8 procent, maar dat is bijgesteld naar 10,25 procent. De cijfers zijn aangepast naar aanleiding van de slechte resultaten in de eerste vier maanden van dit jaar.

Vaker beroep op hypotheekgarantie
Het aantal huishoudens dat zijn woning financiërt met de Nationale Hypotheek Garantie is dit jaar fors toegenomen. Bij financiëring met de hypotheekgarantie, vergoedt de NHG de restschuld aan de banken als bewoners hun huis gedwongen moeten verkopen.

In de afgelopen zes maanden sloten 60.000 woningbezitters een NHG-hypotheek af voor de aankoop of verbouwing van een huis. In dezelfde periode van vorig jaar waren dat er 37.000.

Een deel van de toename komt doordat de regels zijn verruimd. Tot een jaar geleden kwamen alleen huizen goedkoper dan 265.000 euro in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Het kabinet verhoogde per 1 juli vorig jaar de bovengrens naar 350.000 euro. Deze maatregel is tijdelijk en geldt tot 1 januari volgend jaar. 

Foto: BW14 (Flickr CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (63)