21

Kamer wil roken in alle kroegen weer verbieden

CDA sluit zich aan bij het bestaand blok van SP, ChristenUnie, D66 en PvdA

Een meerderheid van de Kamer wil het roken in de horeca weer aan banden leggen. Ook in de kleine cafés waar minister Schippers tot nu toe een uitzondering voor had gemaakt.

Het CDA dat in het vorige kabinet met de VVD meeging om het rookbeleid te versoepelen, komt terug op haar eerdere standpunt. Zij sluiten zich nu aan bij het bestaande blok van onder meer SP, ChristenUnie, D66 en PvdA. In een reactie laat het CDA weten in de vorige kabinetsperiode ‘met pijn in het hart’ voor het gedoogbeleid voor de kleine cafés te hebben gestemd.

Nu we geen deel meer uitmaken van de regering kunnen we weer ons oude standpunt innemen”, aldus het CDA-Kamerlid Bruins Slot in de Volkskrant.

De huidige regeringspartners VVD en PvdA hebben nog niets over het rookbeleid afgesproken, waar staan daarover lijnrecht tegenover elkaar. De ChristenUnie dient binnenkort een motie in om het rookverbod in ere te herstellen en om het ‘sneeuwbaleffect’ van het gedoogbeleid tegen te gaan. Binnenkort debatteert de Kamer erover met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.

Uit de laatste metingen blijkt dat in 43 procent van de cafés af en toe nog wordt gerookt. Van Rijn kondigde onlangs aan dat de minimumleeftijd waarop winkeliers klanten tabak mogen verkopen omhoog gaat van 16 naar 18 jaar. Ook gaan vanaf 1 maart 2014 de accijnzen op tabak met 9 cent omhoog.

Volkskrant: CDA brengt totaal rookverbod in horeca opeens weer dichtbij

cc-foto: Dr. Jaus

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)