65

Kamer wil snel uitleg kabinet over onthullingen Wikileaks

Klokkenluiderssite legt 'politieke campagne' Defensie bloot ... Opheldering gevraagd over verdoezelde burgerdoden ... Neemt Nederland deel aan jacht op Bin Laden in omstreden Taskforce 373?

Een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, CDA, SP, D66 en Partij voor de Dieren wil dat het kabinet snel uitleg geeft over de onthullingen die zijn gedaan door de klokkenluiderssite Wikileaks.

Op initiatief van D66-leider Pechtold wordt het kabinet gevraagd vóór woensdag met een verklaring te komen.

Trouw schrijft:

Wat hem betreft gaan de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Eimert van Middelkoop (Defensie) in op de informatievoorziening door het kabinet aan de Tweede Kamer over de inzet van Nederlandse Apache-gevechtshelikopters bij gevechten bij Chenartu in 2007. Defensie is in de publiciteit niet duidelijk geweest over burgerdoden bij Chenartu, blijkt uit de documenten op Wikileaks. Ook wil Pechtold een reactie op de ,,vermeende pro-actieve pr-campagne” om politieke schade in Nederland en Afghanistan te voorkomen

 Andere partijen willen duidelijkheid over de betrokkenheid van Nederland bij de omstreden legereenheid Taskforce 373 die op de terrorist Bin Laden jaagt. Kamerleden willen weten wat de internationaal-rechtelijke positie is van deze speciale eenheid waar ook Nederlanders deel van uit zouden maken of gemaakt hebben.

Eerder op Joop: Wikileaks onthult falen Afghanistan-missie

cc-foto: isafmedia. Nederlandse militairen op Kamp Holland

Geef een reactie

Laatste reacties (65)