Laatste update 10:45
24

Na de rest van Nederland zegt nu ook Kamer vertrouwen in SVB op

Het geduld met het gepruts rond de zorgbudgetten is op. De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Van Rijn de verantwoordelijkheid voor het uitbetalen van de pgb’s weghaalt bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat schrijft het AD maandag.

De SVB verzorgt sinds begin vorig jaar de controles en uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten. Tenminste, dat is de bedoeling. Zorgverleners ontvangen echter op grote schaal te laat of zelfs helemaal geen geld. Het gevolg daarvan is dat duizenden zorgverleners en -behoevenden in de problemen komen.

‘De Sociale Verzekeringsbank heeft zijn best gedaan,’ vindt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. ‘Maar de tijd is nu gekomen om naar een andere weg te gaan kijken.’ Volgens de VVD’ers moet er nu worden gezocht naar een echt toekomstbestendig systeem, ‘en dat hoeft niet meer bij de SVB te zijn’.

Verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn wilde tot nu toe de SVB zelf de problemen met het systeem laten oplossen. Die tijd wordt hem nu niet meer gegund. De Kamer wil dat Van Rijn nog voor de zomer met een alternatief komt. Het meest voor de hand ligt dat de pgb’s bij de gemeenten of de regionale zorgkantoren komt te liggen.

Men hoeft niet te vrezen dat het pgb helemaal komt te vervallen, verzekert Potters. Ook zal de huidige methode waarbij direct aan zorgverleners wordt uitbetaald, blijft gewoon intact. Wel zal het nog even duren voor deze nieuwe reorganisatie in het zorgbestel van kracht gaat. Naar verwachting kan de nieuwe uitkeerder pas in 2018 alle taken van de SVB overnemen.

Lees ook: ‘PGB-fraude‘, door Annemarie Haverkamp

foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (24)