64

Kamer zet koningin aan de kant bij formatie

NOS: Brede steun voor wetsvoorstel GroenLinks, alleen religieuze partijen en VVD tegen

Voortaan beslist de Tweede Kamer na de verkiezingen zelf wie informateur wordt, en wat voor soort coalitie er moet komen. Voorheen was die rol nog weggelegd voor de koningin. Een meerderheid in de Tweede Kamer nam maandag het voorstel van GroenLinks en D66 aan. De PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren stelden samen de tekst op. De partijen zijn samen goed voor 91 zetels, een meerderheid. Alleen de religieuze partijen en de VVD stemden tegen.

Emile Roemer SP
De NOS meldt:

Initiatiefnemer Ineke van Gent van GroenLinks noemt het goed voor de transparantie als niet de koningin, maar de Tweede Kamer de informateur en de formateur aanwijst. Ook nu kan de Kamer al het voortouw nemen, maar dat gebeurde tot nu toe niet.  (…) Als de politieke partijen er niet uitkomen, kan de koningin alsnog betrokken worden bij de formatie.

De Tweede Kamer is het eens geworden over de wijziging van het eigen reglement. Voortaan neemt de Kamer het heft zelf in handen. Eerder was de SP nog tegen een voorstel van D66, maar dankzij interventie van GroenLinks, die de tekst aanpaste, zijn de zes partijen het eens geworden.

Trouw schrijft over de toekomstige procedure:

De uitkomst is dat de Kamer altijd binnen een week na de installatie van de nieuwe parlementariërs debatteert over de verkiezingsuitslag en over de volgende stappen. De Kamer wijst dan zo snel mogelijk een of meerdere (in)formateurs aan en geven die ook een opdracht mee. Tot nog toe was dat altijd de taak van het staatshoofd.

De eerste opdracht kan verkennend zijn. De informateur gaat dan praten met de fractievoorzitters voor hij rapport uitbrengt aan de Kamer, die dan debatteert over de volgende stap.”

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

cc-foto: Roel Wijnants. SP-leider Emile Roemer verlaat het paleis Noordeinde na een gesprek met Hare Majesteit, twee dagen na de parlementsverkiezingen. 11 juni 2010.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)