Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamerleden laten Nobelprijswinnaar voor bijna lege zaal staan

  •  
27-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Charlize Theron Visits Hospital in DR Congo

© Cc-foto: United Nations Photo

De Congolese arts Denis Mukwege, die begin oktober samen met de Jezidi-activist Nadia Murad uit Noord-Irak de Nobelprijs voor de Vrede 2018 mocht ontvangen, voor hun strijd tegen seksueel geweld als oorlogswapen, was vandaag op initiatief van de Postcode Loterij uitgenodigd om te komen spreken met Kamerleden uit de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Er kwamen echter slechts drie Kamerleden opdagen om Mukwege, die als gynaecoloog met vaak zeer jonge slachtoffers van seksueel geweld werkt in de Democratische Republiek Congo, te horen spreken. In eerste instantie waren alleen Kirsten van den Hul van de PvdA en Isabelle Diks van GroenLinks van de partij. Enkele minuten na aanvang kwam ook de VVD’er Wybren van Haga – die gisteravond nog bij Pauw voorstelde om de ontwikkelingshulp aan “Afrika” voorwaardelijk te maken aan geboortebeperking – binnenvallen. De commissie werd voorgezeten door PVV-Kamerlid Raymond de Roon.
De belabberde opkomst zou volgens het AD te wijten zijn aan het tijdstip:
"Dinsdag is een lastige dag voor dergelijke gesprekken, omdat de partijen dan hun fractievergadering houden en – na een korte pauze voor de lunch – door moeten naar het vragenuurtje. Andere dagen vielen af omdat de Kamer dan de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bespreekt."
Cc-foto: United Nations Photo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.