Laatste update 22 juli 2016, 12:28
88

Kamerleden PVV vliegen eruit, paar nieuwe er in

Update: Nieuwe lijst bekend, weinig vernieuwing .... Brievenbuspisser niet meer op de lijst ... De Mos exit ... Van Bemmel splitst zich af

Bij de PVV hebben Kamerleden die de partij in het parlement vertegenwoordigen te horen gekregen dat hun diensten niet meer op prijs worden gesteld. De nieuwe lijst wordt zaterdag officieel gepresenteerd. Enkele getroffenen maakten het nieuws zelf via Twitter bekend. Jhim van Bemmel splitst zich af van de PVV-fractie. Wilders is met het eerdere vertrek van Hero Brinkman en de afsplitsing van twee leden eerder deze week in korte tijd 4 van zijn 24 zetels kwijtgeraakt.


Een van de Kamerleden die niet meer terugkeert is Eric Lucassen. Hij raakte in opspraak wegens het treiteren van zijn buren waarbij hij onder meer door een brievenbus zou hebben gepiest. Als militair was hij veroordeeld wegens ontucht. 

Een ander Kamerlid dat aan de kant is gezet is Jhim van Bemmel. Hij verwierf bekendheid omdat hij onzorgvuldig zou hebben gehandeld bij de afhandeling van het faillissement van zijn muziekinstrumentenhandel. Hij gaat zelfstandig verder:

Twee jaar hard werken in de tweede kamer niet voldoende gewaardeerd door PVV. Inmiddels heb ik me ook afgesplitst

Van Bemmel boog zich onder meer over klimaatkwesties (video). Ook een andere PVV-woordvoerder op dat gebied, Richard de Mos, wordt aan de kant gezet. Hij is tevens gemeenteraadslid in Den Haag en stopt daar ook mee. Eerder deze week, na de afsplitsing van Hernandez en Kortenoeven bezwoer hij Wilders trouw te blijven.

Update zaterdag 15:20

De nieuwe lijst is bekend. Trouw meldt:

De hoogste nieuwkomer op de lijst is Reinette Klever, sinds vorig jaar Eerste Kamerlid voor de PVV. Haar collega en fractieleider in de Eerste Kamer Machiel de Graaf staat ook op de lijst voor de Tweede Kamer. De Graaf heeft de 15de plek gekregen. Na Klever is Danai van Weerdenburg de hoogste nieuwkomer op plaats achttien. Ook op een verkiesbare plek staat Vicky Maeijer, fractievoorzitter van de partij in Zuid-Holland. Ze stond in 2010 op plaats 31. Spannend wordt het voor nieuwkomer Daniël ter Haar, vice-fractievoorzitter in Gelderland. Hij staat op plek 24. De PVV schommelt momenteel in de peilingen rond de 24 zetels. 

Opvallend is dat Barry Madlener, fractievoorzitter in het Europees parlement en in 2006 nog nummer 7, relatief laag op de achtste plaats is gezet. Eerder werd gezegd dat Wilders de Limburgse Sassen tot EP-fractievoorzitter promoveerde om zijn vertrouweling Madlener naar Den Haag te kunnen halen. 

cc-foto: Fabio Bruna

Geef een reactie

Laatste reacties (88)