Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamerleden willen inzicht in 'Starbucks-deals'

  •  
15-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
starbuckspie300.jpg
GroenLinks, SP, CU en CDA vragen kabinet om inzicht in belastingafspraken met multinationals 
Dit zeggen financieel woordvoerders Jesse Klaver (GroenLinks), Arnold Merkies (SP), Pieter Omtzigt (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) in een open brief aan het kabinet in de Volkskrant. De Tweede Kamer kan nu niet controleren of de afspraken met (deels) in Nederland gevestigde multinationals zoals Starbucks binnen de wet vallen. De koffieketen ontliep miljoenen euro’s aan belasting, zo werd in november bekend. De Europese Commissie doet nu onderzoek naar deze belastingafspraken.
De Europese Commissie berekende dat de belasting die Starbucks moet betalen door geheime afspraken met de Nederlandse belastingdienst 90 procent lager is. Dergelijke belastingdeals kunnen neerkomen op een vorm van Nederlandse staatssteun aan grote internationale bedrijven.
In de brief schrijven de Kamerleden:
De maatschappelijke ophef over belastingontwijking door multinationals is groot. En dat is terecht. De berichten over constructies waarmee bedrijven op grote schaal belasting ontwijken blijven elkaar in hoog tempo opvolgen. Zo weten we dat Disney in de periode 2009-2013 slechts een kwart procent belasting betaalde over de gemaakte winst.
‘ Koffiezaak om de hoek betaalt meer belasting dan Starbucks’
Ook noemen zij als voorbeeld in Luxemburg gevestigde bedrijven, die evengoed in Nederland zogenaamde tax-rulings hadden kunnen aangaan. Amazon betaalde in tien jaar tijd maar 1 procent belasting over Europese inkomsten. De Britse tak van Starbucks betaalde 8,6 miljoen belasting tussen 1998 en 2012, terwijl hun omzet in die tijd maar liefst 3400 keer zo hoog was.
Dat staat in schril contrast met de belastingtarieven waarmee kleine ondernemers en werknemers geconfronteerd worden. De koffiezaak en de boekwinkel om de hoek betalen een veel hoger belastingpercentage dan Starbucks en Amazon en dat is onrechtvaardig en niet de bedoeling.
Openheid van zaken
De financieel woordvoerders van SP, GroenLinks, CU en CDA die de brief ondertekenden, vinden het tijd dat de Tweede Kamer als controleur van de regering inzicht krijgt in de gemaakte belastingafspraken.
Minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes van Financiën willen geen inzicht in de afspraken geven, omdat het bij wet verboden is belastinggegevens van bedrijven kenbaar te maken, tenzij noodzakelijk voor uitvoering van de belastingwet. De Kamerleden schrijven dat bekendmaking wel geoorloofd is als het een maatschappelijk belang dient. Middels de brief roepen ze Dijsselbloem en Wiebes op openheid van zaken te geven en vragen om steun van de rest van de Kamer:
En we roepen onze collega’s van PvdA en VVD op om hun controlerende taak serieus te nemen en ons de volgende keer wel te steunen wanneer we met een motie komen om de Staten-Generaal in vertrouwen te informeren over tax-rulings.
Cc-foto: no name

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.