28

Kamerleden zakken voor rekentoets, stemmen tegen verbeteringen wiskundeonderwijs

LAKS liet vanmiddag Kamerleden de rekentoets maken, geen van de 5 vijf deelnemers - inclusief een wiskundeleraar - wist te slagen

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) plaatste vanmiddag de leden van de Vaste Kamercommissie Onderwijs in de schoolbanken om opgaven van de omstreden rekentoets te maken. Alle vijf de deelnemers, waaronder oud-wiskundeleraar Paul van Meenen (D66), zijn gezakt.

Annelotte Lutterman, voorzitter van het LAKS:

De Kamerleden gingen onvoorbereid de toets in, net als de scholieren die geen rekenonderwijs krijgen. De toets is moeilijk te halen zonder goede voorbereiding, geen wonder dat ze zakken! We hebben het al vaak gezegd, maar wij willen absoluut niet dat scholieren de dupe worden van slecht rekenonderwijs. Daar schiet immers niemand wat mee op.” 

De actie van het LAKS vond plaats voor de stemmingen in de Tweede Kamer naar aanleiding van het recente debat over de rekentoets. Er wordt onder andere gestemd over een motie die de rekentoets uit de zak-/slaagregeling moet halen. Door het plaatsen van de rekentoets in de zak-/slaagregeling worden scholieren die moeite hebben met wiskunde en rekenen onevenredig hard gepakt, vindt LAKS. Al erkent de organisatie het belang van betere rekenvaardigheden van scholieren. Zij zien het rekenonderwijs dan ook het liefst ondergebracht bij het vak wiskunde en voor scholieren die geen wiskunde volgen bij aparte rekenlessen. Lutterman: 

Zo leren we eerst rekenen voordat we er op afgerekend worden.

Update 16.30 uur:
Ondanks de actie heeft geen van de moties waar LAKS voor pleitte het gehaald. Een teleurgestelde Paul van Meenen twitterde dinsdagmiddag:

Cc-foto: @Tichener

Geef een reactie

Laatste reacties (28)