25

Kamerlid verzint enorme schade voor burger

Schanderoeper: 'Illegale wietteelt kost huishoudens 120 miljoen per jaar!' ... Relax, de feiten zijn anders

Het lijkt alsof VVD’er Rene Leegte een beetje high is geworden van alle repressie-middeltjes die de voorbije maanden in regeringskringen zijn bedacht. In een poging ook een misstand te vinden die ‘snoeihard’ moet worden aangepakt, rekende hij met een tovercalculator zelf de schade bij elkaar.

De VVD’er – die in de Kamer belandde met de verkiezingsleus ‘Kies inhoud, stem Leegte’ – ging vol op het orgel met het op de kaart zetten van zijn bedachte misstand. Op de VVD-site werd vorige week met veel bombarie gesteld: 

Consumenten draaien op voor de verliezen die netbeheerders van energie lijden door de aftap van stroom door illegale wiettelers. Huishoudens in Nederland betalen per jaar 120 miljoen aan de kosten voor illegale wietteelt. Netbeheerders verrekenen deze kosten via de energierekening. Het gaat om bijna 20 euro per jaar per huishouden.

De VVD vindt het niet kunnen dat consumenten de dupe zijn van de lakse houding van netbeheerders, die zelf niet harder optreden tegen deze criminele praktijken. VVD- Tweede Kamerlid René Leegte: ,,De VVD vindt het onbestaanbaar dat Netbeheerders de rekening neerleggen bij de consument. Netbeheerders noemen de kosten administratieve verliezen -onder andere fraude en misbruik-, maar in feite betreft het vooral illegale wietteelt. In de praktijk komt het er op neer dat netbeheerders in de regel denken, te ingewikkeld, doen we niets aan, laten we de kosten maar uitsmeren over pakweg 6,6 miljoen huishoudens, want die klagen toch niet.

120 miljoen euro? Dat zijn wel heel veel lampjes. Een nrc.next lezer schakelde de fact-check afdeling van de krant in. Klopt dat bedrag?

Nee, in de verste verten niet concludeert de krant na onderzoek. Leegte maakt kortsluiting met de feiten. Het bedrag dat de netbeheerders kwijt zijn aan wietteelt ligt veel lager en de huishoudens draaien er niet alleen voor op. Wat natuurlijk niet wegneemt dat fraudepraktijken met het elektriciteitsnet bestreden moet worden. Maar leugens ook. Keihard natuurlijk.
Lees het hele verhaal bij nrc.next

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)