1

Kamermeerderheid tegen beperking ivf-behandelingen

Motie van D66 haalt meerderheid. Kabinet wil aantal vergoede behandelingen beperken tot één. Aantal meerlingen en gezondheidskosten zouden daarmee toenemen

Het aantal ivf-behandelingen dat door de zorgverzekeraar kan worden vergoed, wordt niet beperkt. Een motie van D66 om het aantal vergoede reageerbuisbevruchtingen op de huidige drie te houden haalde dinsdag een meerderheid in de Kamer.

In het regeerakkoord wordt de vergoeding voor het aantal ivf-behandelingen beperkt tot één behandeling. Volgens D66 zal als gevolg daarvan het aantal meerlingen verdubbelen, wat meer kost dan het oplevert. D66-Kamerlid Pia Dijkstra:

Ik ben erg blij dat ons plan breed wordt gesteund in de Tweede Kamer. Het kabinet presenteert dit als een bezuiniging terwijl we op de lange termijn duurder uit zijn.

Om toch een zo groot mogelijke kans op een kind te krijgen zullen meer vrouwen er voor kiezen twee of meerdere embryo’s te laten inbrengen. Jaarlijks worden 4.500 kinderen geboren via een ivf behandeling. De kosten voor een ivf behandeling bedragen ongeveer 3000 euro. Dijkstra:

Veel ouders zullen dat zelf niet kunnen betalen. Bij vergoeding van nog maar één poging zullen zij de kans op een kind zo groot mogelijk willen maken. Dat levert onnodige gezondheidskosten op, aangezien het aantal meerlingen zal stijgen.

De bezuiniging op het aantal ivf-behandelingen zou 21 miljoen euro opleveren. Maar volgens D66 zou het aantal meerlingen verdubbelen en dat kost de staat 29 miljoen euro. Dijkstra:

Dit is een korte termijn oplossing die op lange termijn niks oplevert: sterker nog, we zijn straks duurder uit. Daarom hebben wij het kabinet verzocht om naar alternatieven te kijken, om deze schijnbezuiniging terug te kunnen draaien. Het kost namelijk meer dan het oplevert.

Foto-cc: Joseph B. James

Geef een reactie

Laatste reactie