Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamermeerderheid tegen centrale opslag vingerafdrukken

  •  
03-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
ANP-Vingerafdrukken300.jpg
VVD, PvdA en CU veranderen standpunt: Database brengt toch te veel risico's met zich mee voor privacy van burgers
Een meerderheid van de Tweede Kamer verzet zich tegen de centrale opslag van vingerafdrukken. Dat meldt de Volkskrant. Het kabinet wil­ ­biometrische gegevens van alle Nederlanders verzamelen in een database. VVD, PvdA en de ChristenUnie waren in eerste instantie voor, maar hebben nu hun standpunt gewijzigd. De SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren al tegen.
De partijen vinden dat een database voor vingerafdrukken te veel risico’s met zich meebrengt voor de privacy van burgers, aldus de Volkskrant. In januari 2009 stemde de Kamer nog in met de nieuwe Paspoortwet. Wie een nieuw paspoort nodig heeft, moet sinds 2009 vingerafdrukken achterlaten. Nu worden de afdrukken op het gemeentehuis vastgelegd, maar het kabinet wil in plaats daarvan een centraal register voor ­biometrische gegevens aanleggen. Hiermee denkt het kabinet vervalsing te kunnen voorkomen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.