15

Kamermeerderheid tekent zich af voor noodfonds Eurozone

Kamer stemt dinsdag over plan waarmee 500 miljard euro gemoeid is voor Europa

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af om het EU-noodplan voor stabiliteit in de eurozone aan te nemen. Met het plan is voor Europa 500 miljard euro gemoeid. CDA en VVD steunen de hoofdlijnen van het pakket en ook de PvdA ziet zich voor een situatie geplaatst waarin ingegrepen moest worden.

Het noodplan voorziet in een vangnet voor Eurolanden die in financiële problemen raken van in totaal 720 miljard euro. Hiervan komt 60 miljard van de Europese Commissie, 440 van de eurolanden en 220 van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Tweede Kamer stemt dinsdag over het plan en zal dan naar verwachting instemmen. Dat meldt Trouw maandag.

Het CDA is blij met de overeenkomst en het ‘vangnet’ voor noodlijdende eurolanden. PvdA en GroenLinks waren kritisch. “Opnieuw worden we gegijzeld door banken die niet mogen omvallen, worden we gegijzeld door een systeem dat niet mag falen en door speculanten”, zei PvdA’ er Paul Tang. 

SP’er Ewout Irrgang waarschuwde voor paniek en maakte een vergelijking met de situatie die een schreeuwende man tijdens dodenherdenking in Amsterdam veroorzaakte. “Mensen begonnen te rennen in paniek en daar komen ongelukken van.”

Geef een reactie

Laatste reacties (15)