48

Kamermeerderheid voor afschaffing fiscale privileges Oranjes

Update: PVV-voorstel louter ceremonieel koningsschap sneuvelt... PvdA Kamerlid Jeroen Recourt: Bezuiniging past bij modernisering Koninklijk Huis

Een Kamermeerderheid is voor het afschaffen van belastingvrijstellingen van het Koninklijk Huis. De PvdA-fractie stelt vandaag de afschaffing van fiscale privileges van de Oranjes voor in het begrotingsdebat Algemene Zaken. De SP, PvdA, GroenLinks, D66 en PVV zijn hier ook voorstander van.

Update 18.50

Het plan van de PVV om de koningin niet langer deel uit te laten maken van het kabinet heeft niet voldoende steun in de Tweede Kamer. VVD, CDA en PvdA willen de rol van de koningin in stand houden.

De Partij van de Arbeid wil wel dat ‘een viertal weeffouten’ recht worden gezet. Zo zou het staatshoofd niet én in de regering plaats kunnen hebben én een rol kunnen spelen in de Raad van State. Dat meldt NRC Handelsblad.

PvdA Kamerlid Jeroen Recourt gaat voorstellen dat koningin Beatrix voortaan huur gaat betalen voor haar woonpaleis Huis ten Bosch, haar kinderen belasting moeten betalen over de erfenis en dat de Oranjes niet meer vrij mogen vliegen.

Iedereen moet de broekriem aanhalen”, zegt Recourt in de Volkskrant. “Ook degenen die het hoogst in de boom zitten, moeten daaraan meedoen. Dit past bij de modernisering van het Koninklijk Huis.

Recourt wil ook dat het Koninklijk Huis transparanter wordt. “De begroting van het Koninklijk Huis is weliswaar vernieuwd, maar er zit nog altijd te veel in verstopt. Dat wil ik duidelijker hebben.”

Maandag bleek uit een NOS-enquête van Synovate dat driekwart van de geënquêteerden geen behoefte meer heeft aan ceremonieel koningschap. Tweederde wil dat Willem-Alexanders de monarchie moderniseert wanneer hij op de troon komt.

Lees meer bij de Volkskrant: Kamermeerderheid: Koningin moet inleveren

cc-foto: Roel Wijnants

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (48)