555

Kamermeerderheid voor ESM

UPDATE: PvdA eist extra garanties ... Stemming volgt morgen

[Update 22.34] Met steun van D66, PvdA, VVD, CDA en GroenLinks is er een Kamermeerderheid voor het permanente noodfonds voor de euro. Met 102 zetels is er een ruime meerderheid voor het ESM waarin Nederland 4,5 miljard euro zal storten en ook nog eens voor ruim 35 miljard euro garant staat.

De PvdA eist extra garanties over de betrokkenheid van de Kamer bij besluitvorming over het fonds. Hij wil dat de publieke controle beter wordt geregeld. VVD, CDA en D66 vroegen om vergelijkbare toezeggingen. 

Update 19.50:

De PVV heeft dinsdagavond uitstel gevraagd van het ESM-debat. Dat deed Wilders omdat hij nog een kort geding heeft lopen tegen de staat. Om 20.30 uur, een uur later dan gepland, stemde een Kamermeerderheid voor voortzetting van het debat. 

Update 08.15:

De ChristenUnie heeft haar steun voor het ESM-verdrag ingetrokken. Dat heeft fractievoorzitter Arie Slob bekend gemaakt. De partij weigert in te stemmen met het fonds, zonder dat duidelijk is wat er met het geld gebeurt en zonder daar zeggenschap over te hebben. Slob wil dat demissionair minister van Financiën, De Jager, terug naar de onderhandelingstafel in Brussel gaat.

Eerder:

Het kabinet trekt het ESM-wetsvoorstel niet in. Het is nu aan de Tweede Kamer om het ESM-verdrag al dan niet uit te stellen. Nederland wordt hoe dan ook deelnemer aan het ESM, het permanente noodfonds voor eurolanden met schuldenproblemen. PVV-leider Geert Wilders heeft in reactie daarop gezegd morgen een kort geding tegen de Nederlandse staat aan te spannen.

Wilders stelde eerder een ultimatum: het kabinet had tot vier uur vandaag de tijd om het wetsvoorstel in te trekken anders stapt hij met zijn advocaat Bram Moszkowicz naar de rechter. Hij heeft nu aangekondigd dat morgen te doen, aldus de NOS.

Het ESM is het Europees Stabiliteitsmechanisme en is een permanent noodfonds voor eurolanden met schuldenproblemen. Volgens Wilders worden veel bevoegdheden bij instemming met het noodfonds aan Brussel overgedragen. Omdat het kabinet zich in demissionaire staat bevindt, meent de PVV-leider dat het kabinet hier niet over mag besluiten.

Een meerderheid in de Kamer is voor het wetsvoorstel.

De Volkskrant: ChristenUnie voegt zich bij tegenstanders noodfonds

NOS: Kabinet blijft bij ESM-voorstel

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (555)