46

Kamermeerderheid voor handhaven no-fly zone Libië

Update: Na het weekend duidelijkheid over 'precieze' taak van F16's ... Rosenthal: Eens kijken of we ook kunnen bombarderen. Verhagen: We gaan niet bombarderen

Hoewel Nederland in eerste instantie in Libië alleen van plan was te helpen met het controleren van het luchtruim, onderzoekt minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) of er toch ook gerichte acties richting de grond zullen komen. Vice-premier Maxime Verhagen corrigeerde hem later en zei dat Nederland niet zal bombarderen. Dat meldt het NRC Handelsblad.

Update 20.30

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor Nederlandse betrokkenheid bij het handhaven van de no-fly zone in Libië. Dat zou betekenen dat de Nederlandse F16’s die op Sardinië klaarstaan om het wapenembargo tegen Libië te controleren ook ingezet kunnen worden voor het handhaven van de no-fly zone. Dit weekend of maandag stuurt het kabinet een zogeheten artikel 100-brief aan de Tweede Kamer over de ‘precieze’ inzet van de gevechtsvliegtuigen. Daarin komt te staan “waar wij aan meewerken en waar wij niet aan meewerken”, aldus Rosenthal tegen Trouw. Rutte benadrukte niet te gaan bombarderen op de grond.

NRC Handelsblad citeert Verhagen na afloop van de ministerraad: “We gaan niet bombarderen”.

Vrijdag zei de Rosenthal juist dat het niet uitgesloten is dat Nederlandse F16’s ook doelwitten op Libisch grondgebied gaan uitschakelen.”We bekijken of er ook acties richting de grond komen”, aldus de minister.

NRC Handelsblad schrijft:

Pas dit weekend zal het kabinet een voorstel naar de Kamer sturen om naast de handhaving van het wapenembargo ook mee te werken aan het naleven van de no-flyzone boven Libië. Er moeten nog zaken worden ‘gefinetuned’, aldus Rosenthal […] Op dit moment wordt nog bekeken of Nederland alleen bij zal dragen aan het controleren van het luchtruim, of ook op de grond gaat inspecteren of kolonel Moammar Gadhafi zich aan de VN-resolutie houdt. De uitbreiding van de missie betekent niet dat extra materieel wordt ingezet.

NRC: Rosenthal: F16′s gaan mogelijk ook bombarderen

cc-foto: Roel Wijnants/ Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (46)