9

Kamermeerderheid voor werkvergunning seizoenswerkers

VVD, CDA en vrijwel de hele oppositie vinden dat Kamp de regels voor Oost-Europese arbeidsmigranten niet midden in het seizoen mag veranderen

Het plan van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) om Bulgaren en Roemenen geen tijdelijke werkvergunning te geven is door een Kamermeerderheid afgewezen. Coalitiegenoten, maar ook vrijwel de hele oppositie vindt dat Kamp de regels niet midden in het seizoen mag wijzigen. De Kamer debatteert volgende week over de kwestie.

Kamp wil de verblijfsvergunning van Bulgaren intrekken die werkloos zijn geworden en in de bijstand zijn beland. Ook kondigde hij maatregelen aan om Oost-Europese arbeidsmigratie te beperken. Hij wil onder andere dat Oost-Europeanen verplicht worden tot het leren van de Nederlandse taal en dat ze pas na vijf jaar werken in Nederland toegang krijgen tot de bijstand. Deze laatste twee maatregelen zijn in strijd met Europese verdragen.

De land- en tuinbouworganisatie ZLTO spande afgelopen weekend een kort geding aan tegen minister. Zijn beleid zouden vooral kwekers in West-Brabant in acute problemen komen. Zij zetten ieder jaar een vaste groep van 2000 Roemenen in. De minister gelooft dat deze arbeiders ook in Nederland te vinden zijn.

NOS: Kamer tegen plan Kamp seizoensarbeid

Geef een reactie

Laatste reacties (9)