26

Kamermeerderheid wil dat kerncentrale Tihange wordt gesloten

De kerncentrale Tihange in België moet dicht. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer die zich daarmee aansluit bij een oproep van Duitsland en Luxemburg. Da tis tegen het zere been van demissionair VVD-minister Schultz (Infrastructuur en Milieu). Zij liet vorige week nog weten dat er geen reden is om de centrale te sluiten.

Het aantal veiligheidsproblemen in en rond de centrale is volgens de Kamer echter zo groot, dat het simpelweg niet verantwoord is om Tihange nog langer open te houden. De problemen zijn de reden dat de centrale nu al met regelmaat moet worden stilgelegd.

Het nu genomen besluit van de Kamer volgt op een motie van Kamerlid Wassenberg (Partij voor de Dieren). Daarin wordt benadrukt dat ook de Belgische toezichthouder forse kritiek heeft op het veiligheidsbeleid in de centrale en dat, mocht het misgaan, niet alleen België slachtoffer wordt van een kernramp, maar ook Duitsland en Luxemburg en Nederland.

Vorige week zei minister Schultz in de kamer dat Tihange streng gecontroleerd wordt door internationale instanties en dat ook vanuit Nederland een toezichthouder de veiligheid in Tihange inspecteert. Ondanks de vele incidenten met de centrale, zou er volgens Schultz geen enkele reden zijn om tot sluiting over te gaan. Voor de Kamer was het pleidooi van Schultz echter niet overtuigend. Een meerderheid van D66, SP, GroenLinks, de ChristenUnie, 50Plus, Denk en de SGP stemden met de Partij voor de Dieren mee.

Bron: NOS / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (26)