83

Kamervoorzitter: overvalverbod voor tv-journalisten

Politici mogen beslissen of opnames uitgezonden worden, meent Van Miltenburg

Het is een bekende gimmick van media die amusement verpakken als nieuws: je loopt op een politicus af met een camera, stelt hem of haar een paar onbetamelijke vragen en met het gestotter of de verlegenheid heb je al snel weer een paar minuutjes ‘leuke’ tv.


Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wil kennelijk af van die methode, vooral bekend geworden door Powned, maar vaardigt een verbod dat veel verder reikt en alle journalisten treft. NRC meldt:

Bij aanvang van het nieuwe politieke seizoen heeft zij een oekaze uitgevaardigd aan journalisten. Wanneer zij een politicus aanspreken „met draaiende opname apparatuur” lopen ze het risico het beeld en geluid te moeten wissen. „Als het Kamerlid en/of de bewindspersoon aangeeft niet te willen meewerken, worden de opnames gestopt en wordt het opgenomen materiaal ook niet gebruikt”, schrijft Van Miltenburg.

Politici overvallen met een camera is al verboden in de Tweede Kamer maar die regel wordt niet gehandhaafd. Volgens NRC wil in de praktijk geen politicus zich er aan branden om een uitzendverbod van beelden te eisen. 

Parlementaire journalisten reageren verbaasd en verbolgen op de oukaze van Van Miltenburg, die overigens zelf oud-journalist is en werkzaam was bij onder meer het NOS Journaal. Bram Schilham van de NOS noemt het verbod in NRC een ‘rare regel’ en wijst er op dat ook het vastleggen van een politicus die geen antwoord wil geven heel informatief kan zijn. Powned laat weten zich er niets van aan te trekken. “Regels, daar kunnen wij niks mee,” zegt Powned tv-maker Jan Roos.

Tot ieders grote verrassing wijdde Powned deze week direct een item aan het onderwerp (zie video). Aan het woord komt onder andere politiek verslaggever Jos Heijmans, zonder dat overigens vermeld wordt dat hij voorzitter is van de parlementaire persvereniging PPV. Van Miltenburg stelt in haar oukaze dat hij met het verbod heeft ingestemd. Heijmans verklaart in NRC dat daar geen sprake van is.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)