33

Kamervoorzitter weet niet wat ICT betekent

ICT-organisatie van het Rijk niet op op orde, blijkt uit nieuw rapport. Kamervoorzitter Van Miltenburg maakt dat pijnlijk duidelijk

De ICT-projecten van de overheid deugen niet. Dat bleek woensdagochtend uit een vernietigend onderzoek naar de digitale diensten van de overheid. De reden waarom het zo’n rommeltje is, werd meteen bevestigd toen Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg bij het in ontvangst nemen de verbazingwekkende woorden sprak: “Ik moest even googlen wat ICT betekent.”

Twee jaar lang nam een parlementaire onderzoekscommissie onder leiding van VVD-Kamerlid Ton Elias de ICT-projecten van de overheid onder de loep. En de conclusies zijn tamelijk desastreus: verantwoordelijkheden zijn versnipperd en onduidelijk en het Rijk heeft de projecten niet in de hand. Tijdens de presentatie van het onderzoek zei Ton Elias dat er per jaar ongeveer 1 tot 5 miljard euro wordt verspild.

Dat is onaanvaardbaar hoog; het gaat hier om echt geld dat wordt verspild, het is geen spelletje Monopoly.

Een van de 34 aanbevelingen die uit het onderzoek zijn voortgekomen is dat er een nieuw orgaan moeten komen dat projecten toetst. Elk jaar zou er een overzicht moet komen van de ICT-kosten bij de rijksoverheid en ICT moet een vast onderdeel worden van de interne opleidingen van alle rijksambtenaren.

De Telegraaf schrijft dat Ton Elias nog probeerde de Kamervoorzitter te verdedigen door te opperen dat ze het misschien als metafoor bedoelde. Maar hij gaf wel toe dat het kennisniveau over ICT belabberd is in het parlement.

Lees ook de opinie van Gijs van Loef: ‘De digitale puinhoop bij de overheid‘.

Foto: VVD

Geef een reactie

Laatste reacties (33)