18

Kamervragen over misstanden bij marine

In Den Helder waar de zwaar beveiligde IT-divisie van de marine huisvest zou sprake zijn van zelfverrijking, diefstal en intimidatie

De Tweede Kamerfracties van de PvdA en SP willen opheldering van minister Hans Hillen (Defensie) over de integriteitsproblemen bij de marine in Den Helder. De Volkskrant onthulde zaterdag dat bij de CAMS Forse Vision waar zwaar beveiligde defensiesoftware en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld ernstige integriteitsschendingen zijn.

De Volkskrant meldt dat er sprake is van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Klokkenluiders en personen die zich tegen die cultuur verzetten zouden de mond gesnoerd worden. Volgens de krant wist Hillen van de integriteitsschendingen, maar bracht hij de Tweede Kamer hier niet van op de hoogte.

‘Bij de IT-divisie in Den Helder misbruik wordt gemaakt van dienstauto’s en telefoons en dat computers en apparatuur zijn gestolen. Ook is personeel ongeoorloofd afwezig en zijn er sterke aanwijzingen dat het hoge management zichzelf heeft verrijkt door ten onrechte bonussen en aanblijfpremies te regelen.’

Uit het defensiedossier dat in handen is van de Volkskrant blijkt dat slordig wordt omgegaan met gevoelige informatie. Ook dreigen negen medewerkers ontslagen te worden omdat ze de misstanden naar buiten wilden brengen.

De oppositiepartijen willen zo snel mogelijk met Hillen in debat. Het is niet de eerste keer dat integriteitsproblemen aan het licht komen. Bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) op de Frederikskazerne in Den Haag werden begin februari integriteitsschendingen vastgesteld waar Hillen de Tweede Kamer ook niet van op de hoogte had gebracht.

Trouw: Defensie moet ‘misstanden’ marine ophelderen
cc-foto: United States Marine Corps Official Page

Geef een reactie

Laatste reacties (18)