36

Kamp door het stof om roekeloosheid bij gaswinning

'Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden'

Het kabinet heeft eindelijk gereageerd op het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die onlangs concludeerde dat de veiligheid tot 2013 geen enkele rol heeft gespeeld bij de besluitvorming over gaswinning. Het kabinet erkent dat er meer aandacht had moeten zijn voor de veiligheid van Groningers. Minister Henk Kamp van Economische Zaken bood daarvoor maandagavond zijn excuses aan op TV Noord.

Minister Kamp zei in een verklaring:

Het kabinet is zich er sterk van bewust dat veel mensen in Groningen en ook de Groningse samenleving voortdurend en indringend geconfronteerd worden met de effecten van de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen. Wat zich afspeelt in Groningen raakt mij diep. Ik ben doordrongen van de ernst van de problematiek en voel mij er verantwoordelijk voor dat de benodigde maatregelen worden genomen. Dat dit zo is gegaan betreur ik. Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden. De veiligheid staat nu voorop en ik zal er alles aan doen om de verbeteringen waar de Groningers terecht om vragen te realiseren.

Op de vraag of het kabinet juridisch aansprakelijk is voor de geleden schade van Groningers antwoord Kamp: 

Alle materiële schade moet vergoed worden. Maar de immateriële schade, daar doe ik geen uitspraken over. Dat moet de rechter doen.

Ook gaat de gaskraan voorlopig nog niet verder dicht: 

Dat bekijken we op 1 juli. We houden het tot dat moment op 16,5 miljard kuub.

Cc-foto: EU PVSEC

Geef een reactie

Laatste reacties (36)