25

Kamp duwt Bulgaren en Roemenen illegaliteit in

Bulgaren en Roemen doen als 'illegalen' gevaarlijk en zwaar werk onder slechte arbeidsvoorwaarden

Veel Bulgaarse en Roemeense arbeidsmigranten werken zwart in Nederland. Van minister Kamp (Sociale Zaken) zijn zij tot 1 januari 2014 verplicht een werkvergunning aan te vragen. Toch blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Nicis Instituur voor grotestedenonderzoek dat ongeveer twee derde van de werknemers zwart werkt.

Trouw schrijft dat in Nederland naar schatting 39.000 tot 51.000 Bulgaren en ongeveer hetzelfde aantal Roemenen in Nederland werkt. Van de Roemenen heeft 37 procent een werkvergunning. Van de groep Bulgaren heeft maar 35 procent het verplichte papiertje.

De illegaliteit maakt de Bulgaren en Roemenen kwetsbaar. Werkgevers sluiten met hen vaak mondelinge arbeidscontracten. Ook zijn hun arbeidsvoorwaarden vaak een stuk slechter dan die van werknemers met een vergunning. Uit onderzoek blijkt dat 41 procent van de Bulgaren en 12 procent van de Roemen zo’n informeel contract heeft.

De meeste Roemenen en Bulgaren werken in de bouw waar ze zwaar en gevaarlijk werk moeten verrichten. Voor Polen geldt geen vergunningensysteem en uit onderzoek blijkt dat zij ook minder zwart werken. Slechts 3 procent van hen heeft een informeel contract. De meesten werken in de tuinbouw.

Nederland heeft als één van de weinige landen van Europa een vergunningensysteem. Kamp vindt het niet goed om buitenlandse werknemers aan te trekken, omdat er volgens hem in Nederland genoeg werklozen zijn die het werk kunnen doen. Uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat 17 procent van de Roemenen en 19 procent van de Bulgaren voorgoed in Nederland wil blijven.

Trouw: Veel migranten werken zwart

cc-foto: Ger and Audry
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (25)