162

Kamp faalt bij ‘vernederlandsing’ tuinbouw

Kamp eindigde inhuren Bulgaarse en Roemeense arbeiders in kassen … Minister wilde Nederlandse werklozen dwingen …. Praktijk: Uitzendbureau's kunnen verjaagde Bulgaren en Roemenen niet vervangen

De opzet van minister Kamp om tuinders te dwingen Nederlandse arbeidskrachten in te huren lijkt te falen. Uitzendbureaus klagen dat ze geen geschikte mensen kunnen vinden die aan de eisen van de tuinders voldoen.


Video: NOS Journaal 28 april 2011

“Je maakt mij niet wijs dat er geen Nederlandse werklozen zijn die hetzelfde werk kunnen doen”, verklaarde minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in april stoer. Het conflict met de tuinders liep toen al hoog op. In het kader van ‘Nederland teruggeven aan de Nederlanders’ heeft Kamp het de tuinders per 1 juli verboden Bulgaarse en Roemeense werknemers in te huren. De vrijheid van ondernemen voor de tuinders wordt zo beperkt.

De nieuwe regel die Kamp invoerde om Nederlandse arbeidskrachten via uitzendbureau’s in te zetten, lijkt jammerlijk te mislukken. Zo eisen de tuinders dat werknemers zeven dagen per week beschikbaar zijn, meldt de NOS.

Wat ervan terecht gekomen is? Weinig tot niets. Voorzitter Albert Jan Maat van LTO geeft het ruiterlijk toe: “En dat verbaast me ook niet. Je kunt niet zomaar, lopend het seizoen, personeel vervangen.

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (162)