58

‘Kamp heeft alle schijn tegen’

Tweede Kamer debatteert over gaswinning Groningen … Oppositie eist duidelijke taal van minister Kamp … Minister betuigde eerder spijt ... Kamervoorzitter Van Miltenburg verexcuseert zich voor denigrerende opmerking

De oppositie in de Tweede Kamer eist duidelijke taal van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Hoewel hij spijt heeft betuigd en erkent dat er bij de gaswinning in Groningen te weinig oog is geweest voor de veiligheid van de Groningers, en de nadruk te veel lag op economisch gewin, willen GroenLinks en de Partij voor de Dieren meer. De minister heeft volgens hen nog steeds ‘de schijn tegen’. GroenLinks en Partij voor de Dieren dreigen het vertrouwen in de minister op te zeggen.

De partijen eisen dat minister Kamp de aanbevelingen uit het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onverkort overneemt. Ook willen zij, net als CDA, D66, SP en ChristenUnie, dat de minister de gaskraan dit jaar verder dichtdraait.

Maandag betuigde Kamp nog spijt. Tegen RTV Noord zei hij: “Het spijt mij zeer dat er onvoldoende aandacht is geweest voor de veiligheidsbelangen van de mensen […] Wat zich afspeelt in Groningen raakt mij diep. Ik voel mij er verantwoordelijk voor de maatregelen te nemen die genomen moeten worden.” Eric Smaling benadrukt dat er een juridisch verschil is tussen excuses maken en spijt betuigen; bij excuses hoort aansprakelijkheid.

De OVV deed een jaar lang onderzoek naar de geschiedenis van de gaswinning en kwam op 18 februari met een zeer kritisch rapport, waaruit op te maken valt dat het ministerie van Economische Zaken geld belangrijker vond dan de veiligheid van de Groningers. De OVV concludeerde dat de overheid, toezichthouders en gasbedrijven decennialang de gevaren van de gaskraan negeerden.

VVD en PvdA wilden eigenlijk nog niet over het gasrapport debatteren, maar eerst een reactie van het kabinet afwachten. Hoogstwaarschijnlijk wordt die pas na de Provinciale Statenverkiezingen gepresenteerd.

Dat er veel mis is gegaan bij de gaswinning in Groningen, daar lijkt iedereen het nu wel over eens te zijn. Maar over de hoeveelheid gas die alsnog gewonnen mag worden, kan de Kamer het maar niet eens worden. De NOS schrijft hierover:

30 miljard kubieke meter (noodzakelijke hoeveelheid), 33 miljard (inclusief marge voor leveringszekerheid) of de voor 2015 geplande 39,4 miljard: voor geen enkele hoeveelheid is een meerderheid te vinden.”

De staatskas wordt voor een deel gevuld met geld uit het Gronings gasveld. Minister Kamp is pas in juli van plan om te vertellen hoeveel het kabinet alsnog uit de grond wil halen. Als de kraan voor een deel dicht gaat, betekent dit een acuut begrotingsprobleem.

Kamp houdt iedereen overigens voor dat de gaswinning sterk is gereduceerd. GroenLinks geeft het hele plaatje:

De NAM weet al sinds de jaren ’60 van de bodemdalingen als gevolg van de gaswinning. De provincie Groningen werd hiervan in 1967 op de hoogte gesteld, maar gaf die informatie niet vrij. Dat blijkt uit een reconstructie van NPO Geschiedenis. Pas door Kamervragen van Jan Terlouw in 1971 werd bekend dat er grote verzakkingen werden verwacht. Ir. Meiborg had hiervoor al in 1963 gewaarschuwd, maar werd verketterd door de NAM – ondanks het geheime onderzoek dat overeenstemde met zijn conclusies. Een dubbele OVT-documentaire hierover vind je hier.

Update 08:30:
De Tweede Kamer heeft unaniem aan minister Kamp gevraagd om alle conclusies van het OVV-rapport over te nemen. Kamp reageerde daar zuinigjes op met: ‘Ik denk dat ik alle aanbevelingen moet opvolgen’. Hij heeft gezegd later deze maand aan de Kamer duidelijk te maken hoe hij dat wil gaan doen. Een motie van wantrouwen van de Partij voor de Dieren haalde het niet.

Na afloop van de hoofdelijke stemming beging Kamervoorzitter Van Miltenburg een blunder. Met de microfoon nog open zei ze tegen een medewerker: ‘Much to do about nothing’,  oftewel ‘veel gedoe om niks’. De Kamervoorzitter heeft inmiddels haar excuses aangeboden voor de opmerking.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)