Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamp laat illegale mbo'ers links liggen

  •  
04-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Jonge illegalen lopen hun diploma mis omdat ze geen stage mogen lopen
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) verbiedt de Amsterdamse gemeenteraad om mbo’ers die illegaal in Nederland verblijven stage te laten lopen. GroenLinks heeft in de gemeente een voorstel ingediend om deze jongeren een kans te geven. Ze mogen wel een opleiding volgen omdat in Nederland het recht op onderwijs – en tevens de leerplicht – geldt, maar kunnen nooit hun diploma halen, omdat ze geen stage mogen lopen.
Woensdagavond stemt de Amsterdamse gemeenteraad over het voorstel van GroenLinks. Deze wordt naar alle waarschijnlijkheid aangenomen. Kamp laat in een brief weten niet gediend te zijn van het initiatief dat tegen zijn beleid ingaat. De Inspectie SZW zal de wet streng handhaven, zo dreigt hij.  Bovendien liggen er hoge boetes op de loer, die kunnen oplopen tot wel 24.000 euro. Ook meent de minister dat jurisprudentie bij de Raad van State heeft uitgewezen dat het Amsterdamse plan juridisch onhaalbaar is.
De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher(PvdA) zet echter door. Hij heeft het plan van GroenLinks omarmd en zegt in De Telegraaf eventuele rechtszaken met vertrouwen tegemoet te zien.
Jonge illegalen die nu een opleiding volgen in Nederland kunnen hun opleiding niet voltooien zonder stage te lopen. In plaats van een diploma krijgen ze daarom een certificaat.
Eerder werd het Stoutfonds door het VARA-programma De Ombudsman en de Start Foundation in het leven geroepen om deze jongeren bij te staan. Uit het fonds worden de boetes voor werkgevers die een illegale student als stagiair hebben, betaald. Jos Verhoeven, oprichter van het Stoutfonds, verklaarde eerder:
Zij hebben ergens een toekomst: krijgen ze een verblijfsvergunning, dan hebben ze dankzij een stage een kwalificatie voor de arbeidsmarkt; moeten ze terug naar hun land van herkomst, dan hebben ze extra bagage om daar in hun onderhoud te voorzien.
Door de maatregel lopen tientallen leerlingen ieder jaar hun mbo-diploma mis.
De PVV dreigt met een korting op het Gemeentefonds en wil de minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt aan de tand voelen: “Dit is alweer een geval van een gemeente die zich niet aan de regels houdt. Dit moet meteen de kop in worden gedrukt, eventueel met een korting op het Gemeentefonds”, aldus PVV-Kamerlid Harm Beertema.
cc-foto: Piet Plaat

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.