26

Kamp: Mensen de laan uit sturen al in 2014 ‘versimpelen’

Update: MKB niet blij met versoepeling ontslagrecht. Demissionair minister van Sociale Zaken draait rollen om. Niet werkgever moet naar de rechter om ontslag aan te vragen, werknemer moet naar de rechter om ontslag aan te vechten.

De werkgever die van zijn werknemer af wil hoeft in de nabije toekomst alleen nog maar een brief te sturen met daarin de reden voor ontslag. Dat stelt althans demissionair minister Kamp van Sociale Zaken voor. Hij wil het ontslagrecht op die manier ‘versimpelen’, meldt de Volkskrant. Nu moet voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd het ontslag nog worden aangevraagd bij de rechter. Straks mag de werknemer zijn ontslag, achteraf, aanvechten bij de rechter

De minister schrijft dit in een notitie die hij vrijdag bespreekt in de ministerraad. Kamp. Het is een uitwerking van de afspraken uit het zogeheten Lenteakkoord over het ontslagrecht en de ww. “Kort gezegd worden door de maatregelen vaste contracten minder vast gemaakt en flexibele contracten minder flexibel”, aldus Kamp.

Een struikelblok lijkt de fraudegevoeligheid bij grote bedrijven. Kamp wil dit ‘gat’ nog dichten, zo schrijft de Volkskrant. De minister wil de notitie nog voor de zomer bespreken met de Tweede Kamer en in het najaar met een wetsvoorstel komen. De wijzigingen kunnen dan in 2014 ingaan.

Update Mkb niet blij met versoepeling ontslagrecht
Hoewel de versoepeling van het ontslagrecht moet zorgen voor meer banen,

denkt mkb’ers juist dat zij voorzichtiger zullen zijn met het aannemen van nieuwe mensen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1096 ondernemers door mkb-platform BusinessCompleet.nl, zo schrijft Trouw vrijdag (papieren editie).

Tegenover de voordelen van een ‘simpeler’ ontslagrecht, staan voor werkgevers ook wat nadelen in het Lenteakkoord. Zo moeten zij drie tot zes maanden een ww-uitkering betalen en moeten zij tot een half jaarsalaris ter beschikking stellen om ontslagen personeel aan een nieuwe baan te helpen.

Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland: “Wat gepresenteerd wordt als een verbetering zou zomaar een sigaar uit eigen doos kunnen zijn.”

Volkskrant: Notitie Kamp: Versimpel ontslagprocedure

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)