80

Kamp morrelt met omweg aan ontslagrecht

Minister bemoeilijkt het krijgen van een vaste baan

Minister Henk Kamp (VVD) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij het contractensysteem wil wijzigen. Werkgevers hoeven wat hem betreft minder snel een vast contract aan te bieden aan beginnende werknemers. Dat schrijft de Volkskrant. Hierdoor kan het langer dan drie jaar duren voordat een werknemer een vaste baan krijgt.

henk-kamp-a-highres
Nu is het nog zo dat na drie korte contracten het vierde automatische een contract voor onbepaalde tijd is. Het derde contract kan ook een vaste baan opleveren, mits de eerste twee contracten langer dan drie jaar duurden. Daar wil minister Kamp nu een einde aan. Werkgevers kunnen in de toekomst tijdelijke contracten van een paar jaar aanbieden.

Kamp denkt dat hij hiermee werkgevers prikkelt meer te investeren in scholing en training van werknemers. De minister:

Werkgevers investeren meer in werknemers die voor langere duur verbonden zijn aan de onderneming. Dit bevordert de duurzame inzetbaarheid van werknemers die daardoor wendbaarder worden op de arbeidsmarkt en zo hun talent over de hele loopbaan optimaal kunnen ontplooien.”

Bovendien denkt de minister dat hij werknemers zekerheid biedt:

Een kortdurend contract gevolgd door een langdurig tijdelijk contract, biedt de werknemer meer zekerheid dan drie opeenvolgende tijdelijke contracten van een jaar.

In het regeer- en gedoogakkoord staat dat het ontslagrecht ongemoeid moet blijven. Dit lijkt een manier te zijn om onder de afspraak uit toch te flexibiliseren.

cc-foto: Personeelsnet

Geef een reactie

Laatste reacties (80)