30

Kamp tegen EU pensioenplannen

VVD-minister eist dat EU afstand neemt van plan om pensioenfondsen te dwingen hun financiële buffers aan te laten vullen

Volgens VVD-minister Henk Kamp van Sociale Zaken lopen Nederlandse pensioenen groot gevaar door de plannen van de Europese Commissie. Hij waarschuwt in Elsevier dat Europa van onze pensioenen moet afblijven.

Kamp kondigde in juli plannen aan om de regels voor pensioenfondsen te versoepelen. Door een kunstmatige verhoging van de rekenrente zouden de fondsen minder geld in kas hoeven te hebben. Daarmee zou de dekkingsgraad voor de fondsen verhoogd kunnen worden.

Deze plannen komen niet overeen met de plannen van Michel Barnier, Europees Commissaris Interne Markt. Volgens Barnier moeten de fondsen hun financiële buffers juist aanvullen. De VVD-minister eist dat de commissaris afstand neemt van zijn plan om de pensioenfondsen te dwingen hun financiële buffers aan te vullen.

Volgens Kamp is dat op dit moment onbetaalbaar. Hij heeft laten becijferen dat de pensioenfondsen 10 miljard extra zouden moeten reserveren om aan de Brusselse eisen te voldoen. Kamp zegt dat dit tot hoge premies en lage uitkeringen leidt. Volgens hem is het EU-plan onacceptabel en zal hij er alles aan doen om die afspraken te dwarsbomen.

Elsevier: Minister Kamp: Europa moet van onze pensioenen afblijven

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)