34

Kamp verdedigt nieuwe kolencentrale alsof er niets aan de hand is

11805302304_1da153ae89_zJe krijgt het gevoel dat je jezelf moet knijpen omdat je droomt, maar het gebeurt echt: terwijl wereldleiders zich klaarmaken voor de ondertekening van het klimaatakkoord in Parijs aanstaande vrijdag, wordt de dag daarvoor op de Maasvlakte ‘gewoon’ een nieuwe kolencentrale geopend. Minister Kamp vindt niet dat die kolencentrale de milieuafspraken schendt en zegt dat de energie die er wordt opgewekt ‘zo groen mogelijk is’.

Tijdens de klimaattop in Parijs in november vorig jaar beloofden 198 landen zich de komende jaren in te zullen zetten voor het drastisch verminderen van de CO2-uitstoot om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook Nederland deed die belofte en dat wordt knap lastig, want Nederland loopt achter als het gaat om het terugdringen van de uitstoot en het opwekken van duurzame energie. Maar toch vindt de minister dat de kolencentrale die donderdag wordt geopend niet in strijd is met milieuregels. Kamp vindt dat de kolencentrale gewoon in werking kan gaan omdat er een jaar geleden een vergunning voor is gegeven.

Naast de centrale op de Maasvlakte zijn er nog twee grote nieuwe kolencentrales in Nederland. Eentje in de Eemshaven en nog een andere op de Maasvlakte. Door het in gebruik nemen van deze nieuwe centrales is de uitstoot van vervuilende broeikasgassen in Nederland weer flink gestegen. In totaal stoten de drie nieuwe kolencentrales ruim twaalf miljoen ton CO2 uit, schrijft de NOS. Dat is ongeveer evenveel als van de vijf oudere kolencentrales die dicht moeten.

Overgangsperiode
Volgens Kamp zijn de kolencentrales nodig voor de overgangsperiode naar duurzame energie en kunnen ze pas sluiten als er voldoende duurzame energie wordt geproduceerd.

De bedoeling was dat de nieuwe kolencentrale die donderdag wordt geopend CO2 zou gaan afvangen en onder de grond opslaan, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren omdat de subsidie en de vergunning daarvoor nog niet rond is.

Kritiek op burgemeester 
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gaat de kolencentrale donderdag openen. Dat kwam hem deze week op felle kritiek te staan. GroenLinks uit Rotterdam had liever gezien dat hij zich aansloot bij de actievoerders van Greenpeace die morgen demonstreren tegen de opening van de centrale. Raadslid Arno Bonte van GroenLinks zei daarover tegen RTV Rijnmond:

Het is een zwarte dag voor Rotterdam en de gezondheid van de Rotterdammers. We hadden de ambitie om de uitstoot te halveren in 2025 en dat halen we bij lange na niet.

Klimaatzaak
De nieuwe kolencentrale is moeilijk te rijmen met alle bewijzen die aantonen dat hij er juist niet moet komen. Vorig jaar nog kreeg stichting Urgenda de Nederlandse staat op haar knieën met de klimaatzaak. De rechter oordeelde in het voordeel van Urgenda dat de staat de CO2-uitstoot moet verminderen met minstens 25 procent voor 2020. Het sluiten van de kolencentrales zou dat doel mogelijk maken, maar in plaats van te luisteren naar het oordeel van de rechter, ging de staat in beroep tegen de uitspraak.

De komst van de kolencentrale maakt het niet alleen erg moeilijk om het oordeel van de rechter op te volgen, het wordt ook extreem lastig om de doelstellingen van de klimaattop in Parijs te halen. Vorige week bleek uit een studie van Ecofys dat Nederland zelfs met de meest efficiënte kolencentrales het halen van de klimaatdoelen zal frustreren. Na Parijs is er simpelweg helemaal geen plaats meer voor kolencentrales, aldus de onderzoekers van Ecofys.

Onbegrijpelijk
Woensdag publiceerde de Britse krant The Guardian overigens nog een groot artikel over een nieuw onderzoek waaruit is gebleken dat het onomstotelijk vast staat dat alle opwarming van de aarde door de mens komt en de broeikasgassen die we de afgelopen zestig jaar hebben uitgestoten. Toch wordt donderdag gewoon een feestje gehouden ter gelegenheid van de opening. Alsof er niets aan de hand is en alles vanzelf wel goed zal komen.

Beeld: Christopher A. Dominic.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)