88

Kamp wil gebruik omstreden verdelger glyfosaat tien jaar verlengen

Demissionair minister van Landbouw Henk Kamp (VVD) heeft besloten dat de omstreden onkruidverdelger glyfosaat, ook wel bekend als Roundup, nog zeker tien jaar gebruikt mag worden. Daarvoor lag een voorstel van de Europese Commissie dat nu door Kamp is goedgekeurd.

Glyfosaat is omstreden omdat het extreem schadelijk voor mens en milieu zou zijn. Europese instanties als het Duitse keuringsinstituut BFR en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) noemen het middel volkomen veilig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is glyfosaat echter kankerverwekkend. En ook milieurorganisaties als bijvoorbeeld Greenpeace protesteren fel tegen het gebruik omdat het grondwater er volgens hen door verontreinigd wordt.

Kamp houdt echter vast aan het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) dat zegt dat veilig gebruik mogelijk is. Over het voorstel van de Europese Commissie om de goedkeuring voor het gebruik nog eens tien jaar te verlengen wordt later dit jaar in het Europees Parlement besproken.

De Partij voor de Dieren (PvdD) is woedend op de beslissing van de demissionaire minister. De partij pleitte eerder al voor een totaalverbod op glyfosaat, dat door producent Monsanto onder de naam Roundup op de markt wordt gebracht. Samen met GroenLinks kreeg de PvdD het eerder wel voor elkaar dat het gebruik van glyfosaat door particulieren en in openbare parken en speeltuinen werd verboden. Esther Ouwehand (PvdD) heeft nu een nieuw debat aangevraagd.

Bekijk hier een eerdere uitzending van ZEMBLA terug over het onderzoek naar glyfosaat

Bron: NOS / cc-foto: EU PVSEC

Geef een reactie

Laatste reacties (88)