59

Kan 600 miljoen de arbeidsmarkt uit het slop halen?

Minister van Sociale Zaken Asscher rekent op bijdrage bedrijven ... Deur naar VUT níet op een kiertje

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft 600 miljoen op de plank liggen om werkgelegenheid te creëren. Bij BNR legt hij uit hoe hij dat geld wil inzetten.

Asscher verwacht dat bedrijven met plannen komen om mensen aan het werk te krijgen en te houden. BNR citeert:

We zetten in op co-financiering. We willen dus plannen zien waarbij bedrijven investeren in hun eigen mensen, mensen onderbrengen bij een andere baan, kansen voor jongeren of stageplekken. Het moeten goede plannen zijn die aantoonbaar banen opleveren.

Het kabinet heeft 6 miljard aan bezuinigingen op de plank liggen. Toch denkt Asscher dat 600 miljoen iets kan uitrichten op de arbeidsmarkt. Hij durft echter niet te zeggen hoeveel banen het gaat opleveren.

Ik weet wel dat er in Nederland ondanks de crisis honderdduizenden mensen per jaar van baan veranderen. Dus als we nu de juiste plannen maken, met name om mensen in moeilijke sectoren om te scholen naar sectoren waar wel werk ligt, kunnen we vele duizenden mensen weer aan het werk helpen.

Donderdagmiddag berichtte BNR dat Asscher de deur naar de VUT ook enigszins op een kier zette. Dat idee wil hij graag wegnemen:

Laat ik helder zijn: er komt geen nieuwe VUT. Ik ga ook geen VUT financieren met deze 600 miljoen. Het zou kunnen in individuele gevallen. Als een bedrijf een goed plan heeft om jongeren kansen te geven, en een aantal oudere werknemers een paar uur minder gaan werken, dan zou zo’n vorm van co-financiering kunnen.

Zo’n uitzondering zou bijvoorbeeld de bouwsector kunnen zijn, aldus de minister.
BNR: Wat gaat Asscher doen met 600 miljoen?

Geef een reactie

Laatste reacties (59)