Laatste update 17:02
49

Kan Rutte Nederland eigenlijk wel gelukkig maken?

In Oh Oh Den Haag bespreken Peter Kee, parlementair journalist bij Pauw, en Francisco van Jole, eindredacteur van Joop, in alle rust de Haagse perikelen. Kee beschrijft aan tafel bij Willemijn Veenhoven van De Nieuws BV hoe het mis ging met Henk Krol die de nieuwste AOW-plannen van zijn partij 50Plus presenteerde en vrijwel meteen onderuit ging. Zorgelijk omdat Krol bij het Lagerhuis ook al een te hoge toon aansloeg. Kee sprak partijvoorzitter Jan Nagel die hem verzekerde dat donderdag de misverstanden worden rechtgezet.

Daarna komt de voorlopige slotfase van de bonnetjesaffaire ter sprake. De oppositie is plots huiverig om door te drukken in dit dossier omdat de toorn van de kiezer wordt gevreesd. Van Jole vertelt dat die angst juist wordt veroorzaakt door de VVD-mediamachine. Politici die nu Rutte in het nauw brengen worden bedreigd met een ongekend negatieve campagne die dan zou losbarsten. “Medialogica of een dergelijk programma zou eens een uitzending aan dat fenomeen moeten wijden. Want nu komt de onderste steen niet boven uit vrees voor wat er onder zit.”

Kee gaat in op de wankelmoedige campagne van Lodewijk Asscher die maar niet op gang wil komen. “Hij moet zondag bij het RTL-lijsttrekkersdebat echt heel erg gaan shinen anders wordt het niks meer.”

Van Jole zegt op basis van 2 kranteninterviews met de CDA-leider dat Buma veel hoger in de peilingen zou staan als er geen tv bestond. “Hij roert in de Volkskrant vanochtend een interessant punt aan, namelijk dat Rutte Nederland wel op orde heeft gemaakt maar niet gelukkig. Daar zit misschien meer achter. Rutte koppelt geluk altijd aan negatieve zaken, ‘de overheid is geen geluksmachine’ bijvoorbeeld, of vluchtelingen bestempelen tot ‘gelukszoekers’. Daar zou het debat eens over moeten gaan.”

Geef een reactie

Laatste reacties (49)