30

Kandidaat Weber: Rutte moet eerlijk zeggen of hij op EU-topbaan jaagt

Mark Rutte moet hom of kuit geven over zijn Europese ambities. Manfred Weber, de kandidaat van de christendemocraten om Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie, roept de Nederlandse premier op om voor eens en voor altijd duidelijk te maken of hij nu wel of niet óók op die baan zit te azen. Dit zegt hij in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.

Weber neemt het Rutte maar ook de Franse president Emmanuel Macron kwalijk dat de liberalen nog steeds geen eigen kandidaat naar voren hebben geschoven voor de hoogste Europese post. Rutte en Macron hebben eerder wel laten weten dat zij het niet eens zijn met de gedachte dat de grootste politieke fractie in het Europees Parlement na de verkiezingen automatisch recht heeft op die post.

“Sorry, maar wat is het probleem”, zegt Manfred Weber. “Zelfs Mark Rutte kan toch begrijpen dat de grootste fractie de kans krijgt om de Commissie te gaan leiden? Dat is toch niet zo moeilijk? Ik ben er een beetje klaar mee om elke keer de principes van democratie uit te leggen.”

De christendemocraten zijn sinds jaar en dag de grootste politieke familie in het Europees Parlement. “In Nederland is het toch ook zo dat de sterkste partij de baan van premier in de pocket heeft?”, zegt Weber. “De socialisten van Frans Timmermans steunen dit systeem, de Groenen ook. Alleen de liberalen distantiëren zich ervan. Ik vraag Macron en Rutte: alsjeblieft, vertel ons, wie is jullie kandidaat? Dat is democratische transparantie. Anders wordt Europa weer een black box, met besluitvorming achter gesloten deuren.”

Weber stelt dat zijn partij alleen op een kandidaat zal stemmen wanneer die zich vóór de Europese verkiezingen [in Nederland op 23 mei] als zodanig gepresenteerd heeft: “Als Mark Rutte mee wil doen, moet hij dat nu zeggen.”

cc-foto: EPP

Geef een reactie

Laatste reacties (30)