Laatste update 11:30
5

Kandidate voor zetel Jo Cox: ‘We hebben nog niemand neergeschoten’

De Conservatieve Britse politica die aanspraak maakt op de parlementszetel van de vorig jaar vermoorde Jo Cox, is in opspraak gekomen wegens een wel heel misplaatste grap. Tijdens een campagnedebat merkte Ann Myatt op: ‘We hebben nog niemand neergeschoten, dus dat is fantastisch’.

De opmerking schoot velen – vriend én vijand – in het verkeerde keelgat. Op amateurbeelden in het bezit van de Britse tabloids Daily Mirror en Daily Mail zou te horen zijn hoe na de opmerking geluiden van afkeuring en ongemak uit de zaal kwamen. Wat het voorval nog eens extra pijnlijk maakte, is dat Myatt tijdens de uitspraak naast Labour-politica Tracy Brabin zat, een vriendin van Cox en tevens haar tijdelijke vervanger in het Lagerhuis.

David Keeton, een tijdens het debat aanwezig Labour-lid, zei:

Eerst was ik geschokt door wat ze zei. Daarna was er uiterste afschuw dat iemand zoiets kan zeggen, in elke situatie, maar vooral hier, nog geen jaar nadat onze prachtige Jo Cox werd vermoord door een extreemrechtse terrorist.

Myatt zelf leek tijdens het debat wel om haar eigen grap te kunnen lachen. Na de vele woedende reacties, besloot ze later echter alsnog haar excuses aan te bieden:

Ik verontschuldig me vanuit het diepste van mijn hart voor mijn domme opmerking en de pijn die het veroorzaakt heeft. Mijn opmerking ging alle perken te buiten, ik maakte ‘m na een lange, vermoeiende dag.

Jo Cox werd vorig jaar, slechts een paar dagen voor het Brexit-referendum, op straat in het stadje Birstall neergeschoten en –gestoken door een neonazi. Cox was 41 jaar oud.

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (5)