18

Kandidaten CDA- leiderschap betalen dure campagne zelf

Kandidaten krijgen bijdrage van duizend euro voor campagne, rest komt uit eigen zak

De kandidaaten voor het CDA-leiderschap moeten hun campagne voor een grote deel zelf financieren. Ze krijgen ieder duizend euro, ‘en verder is het allemaal uit eigen zak’.

De partij legt de kandidaten verder geen enkele restrictie; er is noch een maximumbedrag, noch wordt er iets vastgelegd over de herkomst van het campagnebudget. Het CDA volgt hiermee niet volledig de PvdA die dit voorjaar een verkiezing hield. Daar kregen de kandidaten ook ieder duizend euro voor hun campagne, maar mochten ze maximaal vijfhonderd euro van hun eigen geld in de campagne steken. Dit garandeerde dat de strijd bescheiden zou blijven. 

Het is nu al bekend dat de CDA-campagnes groots worden opgezet en daarmee ook erg kostbaar zullen zijn. Zo komen er in ieder geval zes debatten in het land en gaan de kandidaten een maand lang op bezoek bij afdelingen. Het is voor het eerst dat CDA-leden hun eigen leider mogen kiezen dus wordt nergens op bezuinigd. De kandidaten overnachten in hotels, krijgen hun eigen website, schrijven brieven aan alle 61.000 CDA-leden. Er komen t-shirts, stickers en pamfletten. Een dergelijke strijd kost al snel het vijf `a tienvoudige van de officiële bijdrage. 

Een van de kandidaten en Onderwijsbestuurder, Marcel Wintels, zegt in NRC dat hij financieel onafhankelijk zijn campagne betaalt. “Het is mijn keuze dat te doen. Ik vind het sympathiek dat de partij wil bijdragen, maar de partijkas is leeg.”

NRC: Kandidaten CDA-leiderschap moeten ‘dure’ campagne zelf betalen

Geef een reactie

Laatste reacties (18)