59

‘Kanker bestaat langer dan we dachten’

Man uit bronstijd heeft vermoedelijk longkanker gehad en leefde afzonder van groep ... Vondst van grote waarde: de mens werd in Bronstijd niet aan kankerverwekkende stoffen blootgesteld

Wetenschappers zeggen mogelijk in Siberië het oudste geval van kanker te hebben ontdekt in een skelet uit de Bronstijd (4500 jaar geleden). Het skelet bevat vervormingen die mogelijk duiden op kanker.

De vondst is van grote wetenschappelijke waarde omdat tot op heden werd aangenomen dat het onmogelijk was dat zo lang geleden kanker bestond omdat de mens toen niet werd blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen of andere stoffen die uiteindelijk tot kanker zouden kunnen leiden bij de mens.

Angela Lieverse, een bioarcheoloog aan de Universiteit van Saskatchewan in Canada:

Mensen leefden in die tijd in een gifvrije omgeving, aten gezond en waren enorm actief. Daarom werd vooralsnog altijd aangenomen dat kanker in de oudheid niet bestond. (..) Het is gewoon hartverscheurend als je je bedenkt wat die man allemaal heeft moeten doorstaan, zoveel pijn.

Gedacht wordt dat de man longkanker heeft gehad, ontzettend veel pijn heeft geleden en leefde in afzondering van zijn stam. 

AD: ‘Oudste geval van kanker ontdekt’

Foto: Angela Liversa

Geef een reactie

Laatste reacties (59)