0

‘Kanker krijgen kan ook van spek, ham en worst’

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) plaatst bewerkt vlees in dezelfde categorie als sigaretten, alcohol, asbest en arseen

Bewerkt vlees, zoals bacon, ham en worst, is net zo kankerverwekkend als roken. Daar waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor. Bewerkt vlees staat in de top vijf van meest kankerverwekkende stoffen, in dezelfde categorie als sigaretten, alcohol asbest en arseen.

Maandag publiceert de Wereldgezondheidsorganisatie haar bevindingen, waarmee de richtlijnen van de organisatie op één lijn komen te staan met de bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF), dat zegt overtuigend bewijs te hebben dat verwerkt vlees darmkanker kan veroorzaken.

Een samenvatting van de studie is gepubliceerd in The Lancet Oncology. Zo’n 800 epidemiologische studies uit de hele wereld zin door een werkgroep van 22 wetenschappers onderzocht. Hun conclusie: dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees, verhoogt de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent. Bewerkt vlees is bijvoorbeeld verwerkt tot een product als hamburger, of er zijn stoffen aan toegevoegd om het langer houdbaar te maken.

Ook is onderzocht of er een risico op kanker is bij het eten van rood vlees. Daar zijn veel minder sterke bewijzen voor gevonden. Daarom wordt bij het eten van rood vlees gesproken van ‘mogelijk kankerverwekkend’, terwijl het eten van bewerkt vlees het label ‘kankerverwekkend’ krijgt.

Het gaat overigens niet om een één-op-één oorzakelijk verband, maar om associaties. Ofwel: darmkanker komt vaker voor bij mensen die meer dan 50 gram bewerkt vlees per dag eten dan bij mensen die dat eetpatroon niet volgen.

The Guardian: Bacon, sausages and ham rank alongside smoking as cancer causes, says WHO

cc-foto: Eduardo Carrasco

Geef een reactie

Laatste reacties (0)