Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kankermedicijnen dreigen onbetaalbaar te worden

  •  
29-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
chemo300.jpg
Moet prijs van medicijnen meegewogen worden bij bepalen of kankerpatiënten een bepaald medicijn krijgen, of mag alleen effectiviteit tellen?
Kankergeneesmiddelen worden steeds duurder en het aantal patiënten stijgt fors. Met als gevolg dat de zorg voor kankerpatiënten onbetaalbaar dreigt te worden. Dat schrijft de Volkskrant. De krant peilde oncologen, gezondheidseconomen en patiëntengroepen. Allen trekken aan de bel.
De prijs van kankermedicijnen is de afgelopen zes jaar met bijna 50 procent gestegen naar 383 miljoen euro. Daaraan parallel is de verwachting dat de komende zeven jaar het aantal kankerpatiënten met bijna een kwart zal toenemen, naar 123 duizend. Bovendien genezen veel kankermedicijnen niet, maar verlengen het leven – soms heel kort -, terwijl de medicijnen vaak wel duizenden euro’s per maand kosten. 
De Leidse oncoloog Hans Gelderblom en voorzitter van de NVMO, de beroepsvereniging van oncologen, zegt in de Volkskrant zich zorgen te maken:
Er komen heel veel goede medicijnen aan, maar die zijn duur. Straks moeten we moeilijke keuzes gaan maken. Ik wil niet dat de patiënt de dupe wordt. En ik wil de discussie al helemaal niet in de spreekkamer voeren.”
Uit een enquête van de NVMO blijkt dat bijna de helft van de oncologen vindt dat de kosten moeten meespelen bij het besluit om een geneesmiddel wel of niet voor te schrijven. Ook vinden veel artsen dat de overheid een prijsplafond moet instellen. Ziekenhuizen onderhandelen nu nog met verzekeraars over dure kankermiddelen die meer dan tienduizend euro per patiënt per jaar kosten. Vergoedingen daarvoor komen uit een speciale pot, waar volgens de Volkskrant zestig dure medicijnen inzitten. De politiek brandt vooralsnog liever niet de handen aan de heikele kwestie.
De kosten van de medicijnen worden door de beroepsvereniging niet meegenomen bij de beoordeling van de middelen. Alleen effectiviteit en bijwerkingen tellen. Tot ongenoegen van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) dat minister Schippers dit jaar heeft aanbevolen met de fabrikant van een duur kankermedicijn te onderhandelen. De Volkskrant schrijft hierover:
Eribulin, tegen uitgezaaide borstkanker, kost omgerekend 145 duizend euro per gewonnen levensjaar maar levert gemiddeld 2,7 maanden levenswinst op. Die verhouding is erg scheef, aldus het CVZ. Volgens een CVZ-woordvoerder zal vaker worden geadviseerd om met een farmaceut te overleggen.
cc-foto: Philip

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.