4

Kankerverwekkend asfalt verscheept naar Oostblok

Reinigen van asfalt is duurder dan verschepen en dus kiezen gemeenten massaal voor vluchtroute

Een aantal gemeenten staat toe dat kankerverwekkend teerhoudend asfaltgranulaat (TAG) de grens overgaat. Het asfalt verschepen naar landen in Oost-Europa is goedkoper dan het reinigen en dus kiezen gemeenten massaal voor de vluchtroute. De SP in de Tweede Kamer wil dat het wettelijk geregeld wordt dat asfalt veplicht wordt gereinigd, vóór hergebruik.

In mei werd al bekend dat bijna de helft van de gemeenten aan de aannemer overlaten wat er met het kankerverwekkende materiaal gebeurt. TAG mag in Nederland niet onbehandeld worden toegepast, maar wel worden geëxporteerd volgens de richtlijn voor afvaltransport. Wat er in de Baltische staten vervolgens mee gebeurt, is niet onze zaak. In Nederland mag het vanwege gezondheidsrisico’s al twintig jaar niet zomaar hergebruikt worden, maar in andere EU-landen zijn de regels minder streng.

De SP in de Tweede Kamer wil dat wettelijk geregeld wordt dat het verplicht wordt asfalt te reinigen vóór hergebruik. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) wil vooralsnog alleen betere voorlichting.

Maandagavond besteedt EenVandaag aandacht aan het onderwerp in de uitzending.

cc-foto: Johnny Soderberg

Geef een reactie

Laatste reacties (4)