19

Kans op doodstraf voor aanslagpleger Boston Marathon

Dzjochar Tsarnajev schuldig aan alle dertig aanklachten ... op zeventien van de aanklachten staat de doodstraf

Dzjochar Tsarnajev, de 21-jarige man die twee jaar geleden samen met zijn broer de aanslag op de marathon in Boston pleegde, is woensdag schuldig bevonden aan alle dertig punten waarvoor hij was aangeklaagd.

Een van die punten was de dood van drie mensen tijdens de aanslag en een agent die hij neerschoot toen hij met zijn broer op de vlucht was. Voor deze daden loopt hij zelfs de kans op de doodstraf, schrijft onder andere de NOS.

De snelkookpanbommen waarmee Tsarnajev de aanslag pleegde worden gelijk gezien aan massavernietigingswapens.

Tsarnajev pleegde de dubbele aanslag op de Boston Marathon in april 2013, nu twee jaar geleden. Meer dan 250 mensen raakten daarbij gewond, vier mensen overleefden de aanslag niet.

Tsarnajev had de aanslag samen met zijn broer voorbereid. Ze wilden samen wraak nemen voor de Amerikaanse oorlogen in onder andere Irak en Afghanistan, die in hun ogen zinloos waren. Tijdens hun vlucht na de aanslag die een paar dagen duurde, werd Dzjochar’s broer Tamerlan uiteindelijk doodgeschoten toen ze hem probeerden te arresteren.

Welke straf Tsarnajev precies krijgt, en of het ook de doodstraf wordt, gaat de jury nu beslissen. Op zeventien van de dertig punten waarop hij is aangeklaagd staat de doodstraf in de VS.

Zijn advocaat heeft steeds gezegd dat hij onder invloed was van zijn oudere broer Tamerlan en dat hij niet de hoofdschuldige is, maar de jury s het daar niet mee eens.

Het proces tegen Tsarnaev is een van de grootste processen voor een terroristische aanslag sinds de aanslagen op de Twin Towers, op 11 september 2001. De zaak wordt ook wel vergeleken met die tegen de ‘Oklahoma bomber’ Timothy McVeigh, die tien jaar geleden een autobom liet afgaan bij een overheidsgebouw in Oklahoma City waarbij meer dan 150 doden en 800 gewonden vielen. De dader kreeg toen de doodstraf.

CC foto: hbp_pix

Geef een reactie

Laatste reacties (19)