Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kans op Griekse exit uit eurozone levensgroot'

  •  
16-05-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-Griekenland_bank300.jpg
IMF-directeur Lagarde: Vertrek uit Eurozone is een optie ... Grieken 17 juni opnieuw naar stembus, interim-premier aangesteld ... ECB: Niet langer verantwoord om Griekse banken financieel te steunen ... Grieken halen 700 miljoen weg bij banken
De Volkskrant schetst woensdag de mogelijke gevolgen van een faillissement van Griekenland. Een bankrun, een avondklok, voedselrellen, het behoort tot de mogelijke scenario’s. Volgens de Belgische krant De Morgen is de eerste Griekse bankrun in ieder geval al een feit.
Update 18.30
IMF-directeur Christine Lagarde sluit het vertrek van Griekenland uit de eurozone niet uit. Als Griekenland niet aan de afspraken met de EU en het IMF kan voldoen, is een vertrek een optie.
Update 16.00 De Volkskrant meldt:
De Griekse politieke partijen hebben woensdag een akkoord bereikt over de formatie van een interim-regering, die internationaal geen bindende maatregelen kan treffen. Interim-premier wordt Panagiotis Pikramenos, voorzitter van de raad van state. Daarnaast is 17 juni gekozen als datum voor de nieuwe parlementsverkiezingen, meldde de Griekse staatstelevisie woensdag.
Update 12.15 Het feit dat de Europese Centrale Bank (ECB) het niet langer verantwoord vindt om Griekse banken financieel te ondersteunen vergroot volgens experts de kans op een Grieks afscheid van de euro. Dat meldt BNR
Vanmorgen meldde Het Financieele Dagblad op basis van goed ingevoerde bronnen in Brussel dat de ECB de economische injecties in banken  in rap tempo terug schroeft. Veel Griekse banken staan er zo beroerd voor dat de ECB steeds meer risico’s afstoot naar de Griekse centrale bank. Daarmee houdt het financiële orgaan alvast rekening met een mogelijke exit van de Grieken uit de euro. Het Europese systeem van centrale banken hoeft in dat geval minder harde klappen op te vangen.
Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, zegt in een radioprogramma van BNR: “Dit is heel erg dichtbij Griekenland uit de euro.”
Eerder De Grieken hebben dinsdagavond ongeveer 700 miljoen euro bij de banken weggehaald. Dat zei president Papoulias in een gesprek met de vrij partijen die gisteren een laatste poging deden een regering te vormen.
Papoulias zei dat hij gewaarschuwd werd door Georges Provopoulos, de gouverneur van de Griekse centrale bank, aldus De Morgen. Provopoulos zei dat er nog geen sprake was van paniek, maar wel van een grote “ongerustheid”, die in paniek kan omslaan. De situatie zou de volgende dagen nog verslechteren.
Het worst case scenario voor Griekenland is een faillissement. De Volkskrant schrijft wat hiervan de gevolgen kunnen zijn:
– Vast staat dat Griekenland van de ene op andere dag geen kapitaal van buiten meer kan aantrekken als het niet meer aan zijn verplichtingen voldoet. Alle kredietkranen gaan dicht.
– Het noodfonds EFSF zal geen nieuwe leningen meer geven aan de Griekse overheid voor herfinanciering van de staatsschuld en de Europese Centrale Bank zal geen liquiditeiten aan Griekse banken meer geven. Ook niemand anders zal Griekenland meer geld uitlenen.
-De Griekse banken zullen in het faillissement worden meegesleurd omdat zij hun geld voor een groot deel in waardeloos geworden staatsobligaties hebben belegd. Alle banken zullen de deuren sluiten om een bankrun te voorkomen.
-Pinpassen zullen niet meer werken, net zoals creditcards. Fabrieken, die afhankelijk zijn van onderdelen uit het buitenland, zullen de deuren (tijdelijk) moeten sluiten en hun werknemers naar huis sturen. De enige andere oplossing is boter bij de vis geven.
-Veel producten (koffie, benzine, zuivel en vlees) die nu voor het overgrote deel worden ingevoerd, zijn moeilijk of niet verkrijgbaar. De politie gaat mogelijk staken, omdat het loon niet meer volledig of helemaal niet wordt uitbetaald.
-Misschien zal een avondklok moeten worden ingesteld of zal het leger moeten worden ingeschakeld om voedselrellen te voorkomen. De regering zal noodmaatregelen moeten nemen. In Argentinië werd na het faillissement van 2002 de ruilhandel weer officieel ingevoerd. Argentinië kon nog zelf geld blijven bijdrukken, hoewel de munt waardeloos was geworden. Dat kan Griekenland niet.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.