556

Kant stopt als fractieleider SP

Lijsttrekker stapt uit politiek na groot verlies bij verkiezingen ... Partijsecretaris leverde kritiek op hoe ze Wilders aanviel ... Emotionele Marijnissen: 'Ik volg haar niet op'...

Agnes Kant stopt als lijsttrekker van de SP. Dat maakte ze donderdagmiddag bekend na beraad in haar fractie. Ze stapt zelfs helemaal uit de politiek.


Kant zal ook geen lijsttrekker meer zijn voor de komende parlementsverkiezingen op 9 juni, zo meldt de Volkskrant. Omdat ze niet op de nieuwe kandidatenlijst wil staan, zal ze de politiek verlaten.

SP-partijsecretaris Hans van Heijningen uitte donderdagmorgen kritiek op de uitspraken die zijn partijleider over Geert Wilders had gedaan. Kant zei maandag in een debat dat Wilders zondebokken zoekt en dat de geschiedenis leert dat dat gevaarlijk is. Van Heijningen zegt dat hij wel achter de boodschap van Kant staat, maar dat hij het anders zou hebben verwoord. Letterlijk zei hij:

Wilders is de vertolker van de tegenstelling wij/zij en het is lastig daarbij onderscheid te maken tussen de persoon en de partij.”

Toch stond toen volgens zowel Van Heijningen als partijvoorzitter Jan Marijnissen de positie van Agnes Kant niet ter discussie. Nu is ze dus alsnog opgestapt. In haar persverklaring zegt ze:

Na de slechte uitslag en lage peilingen werd mij veelvuldig de vraag gesteld of ik wel kon blijven. Mijn antwoord daarop was, dat ik dat liet afhangen van het vertrouwen van de fractie. En dat vertrouwen ervaar ik tot op deze seconde. Dat is er nog volop En ik ben dankbaar voor dat vertrouwen. Helaas gaat het in de huidige politiek om meer. Helaas wordt mijn optreden gekoppeld aan dat van de SP. Of dat terecht is, zal later blijken.”

Voormalig SP-lijsttrekker Jan Marijnissen reageerde in het NOS Journaal uitermate emotioneel op het opstappen van Kant. Even later zei hij in EénVandaag dat hij zelf nadrukkelijk géén kandidaat is om haar weer te volgen. “Het is bij ons geen duiventil.”

Update 18:47 Harry van Bommel laat via Twitter weten dat hij Kant niet zal opvolgen:

Ik zal mij niet kandideren voor die functie. Beter een nieuw fris gezicht. Hebben we genoeg.”

Fractieleden kunnen zich vrijdag kandideren als fractieleider. Diezelfde dag wordt ook Kants opvolger bekendgemaakt. Dat zal niet automatisch ook de lijsttrekker zijn voor de Kamerverkiezingen van juni.

Update 5 maart, 10.15 Ewout Irrgang en Krista van Velzen zijn geen kandidaat voor de opvolging van Agnes Kant als lijsttrekker van de SP. Dit meldt De Pers.  

Update 10:55 SP kiest vrijdagmiddag een nieuwe lijsttrekker. Lees hier meer

Update 12:45 Tweede Kamerlid Emile Roemer is voorlopig de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Andere kandidaten hebben nog tot 14.00 uur de tijd om zich aan te melden.

Geef een reactie

Laatste reacties (556)