Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kantoorclichés: tenenkrommend maar onvermijdelijk

  •  
20-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
307 keer bekeken
  •  
5893429235_7ece8dc528_z
Wie wel eens deelneemt aan een vergadering kent het wel: jargon. ‘Een stukje communicatie naar de werkvloer toe,’ is zeer belangrijk en uiteraard is het essentieel ‘een idee te laten landen’ om dat vervolgens ‘terug te koppelen naar de collegaatjes.’ Ook agendapunten als w.v.t.t.k. (‘wat verder ter tafel komt’) is de meeste mensen die wel eens aan een vergadertafel zitten niet onbekend. NRC verzamelde een lijst met de grootste clichés. Een van de ergste uit de serie:
‘Het gaat erom dat we iedereen in dit proces meenemen.’ Dit zeg je om net te doen of ieders mening telt. Dat ‘meenemen’ ook, brrr…. Waarheen dan? In een geblindeerde bus richting Irak? In dezelfde lijn: ‘we moeten hierover in gesprek blijven’, ‘dit is een gedeelde verantwoordelijkheid’ en: ‘we moeten zorgen dat we op dezelfde vlieghoogte zitten’.
Toch blijkt vaktaal onvermijdelijk. Het helpt ons specifieker op de inhoud in te gaan, in plaats van in algemene termen. Naast het gebruik van jargon is de duur van vergaderingen een doorn in het oog voor veel werknemers. Roderik van Grieken, directeur van Nederland Debat Instituut, geeft daar in het AD wat tips voor: ‘Wat heel vaak gebeurt is dat er deeldiscussies plaatsvinden over onderwerpen die niet voor iedereen relevant zijn. Dat kun je deels oplossen door een goede agenda op te stellen, deels door een vergadering goed voor te zitten.’ De structuur van een vergadering is belangrijk, zegt Van Grieken. ‘Je moet de inhoud en de sfeer bewaken en op het goede moment een grapje toelaten – en tot slot moet je samenvatten en concluderen.’

Meer over:

taal, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.