Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kapitalisme = meer geld voor bestrijden kaalheid dan malaria'

  •  
14-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-BG300.jpg
Bill Gates uit stevige kritiek op huidige markt
Kapitalisme betekent dat er meer onderzoek wordt gedaan naar kaalheid bij mannen dan naar malaria. Dat zei softwaremagnaat en filantroop Bill Gates tijdens een bijeenkomst van Royal Academy of Engineering.
Gates uit daarmee stevige kritiek op de markt, waarin hij het investeerders kwalijk neemt dat ze minder snel bereid zijn om geld beschikbaar te stellen voor het bestrijding van armoedeproblemen. De oprichter van Microsoft pleit daarom voor een nieuwe benadering waarin de behoeftes van armen, met name op het gebied van gezondheid en educatie, de aandacht krijgen. Momenteel sterven er per jaar nog zeven miljoen kinderen. Gates heeft als doelstelling om dat cijfer tegen 2030 te reduceren naar 3 miljoen. Vooruitgang is wel geboekt; in de jaren 60 van de vorige eeuw stierven er nog 20 miljoen kinderen aan ziektes als diarree, mazelen en malaria. Gates zei ook dat de nadruk moet komen te leggen op het aanbieden van basisvoorzieningen als medicijnen en elektriciteit. Maar hij pleit ook voor innovatie voor voedselproductie en en nieuwe sociale bewegingen die hulp eerlijker verdelen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.