0

Karadzic dreigt start proces te boycotten

Verdachte oorlogsmisdaden wil uitstel 'om 1 miljoen dossierpagina's te lezen' ...  Tribunaal kent geen regeling voor wegblijven

Radovan Karadzic boycot het begin van zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal aanstaande maandag. De ex-president van Republika Srpska wil niet voor de Haagse VN-rechters verschijnen omdat hij onvoldoende tijd heeft gehad om zijn verdediging voor te bereiden.

Karadzic klaagt dat de aanklagers hem hebben “begraven onder 1 miljoen pagina’s” materiaal die hij nog niet allemaal heeft kunnen lezen, zegt hij in een brief die persbureau ANP heeft kunnen inzien.

Ik informeer u bij deze dat mijn verdediging niet klaar is voor mijn proces dat zoals gepland zou moeten beginnen op 26 oktober, en dat ik daarom op die datum niet voor u zal verschijnen. Ik en mijn hele team zullen op de meest intense manier aan de voorbereidingen werken. Zodra ik voorbereid zal zijn, zal ik de strafkamer en het Bureau van de Hoofdaanklager graag enkele weken van tevoren informeren.

Wegblijven is overigens geen optie. De procedureregels van het tribunaal voorzien niet in berechting bij verstek. Karadzic zal zich onder meer moeten verantwoorden voor zijn rol bij de genocide in Srebrenica waar zijn leger meer dan 8000 burgers executeerde en voor oorlogsmisdaden tijdens de belegering van Sarajevo.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)