15

Karremans eist geen verbod uitzending KRO Profiel

Commandant distantieert zich van programma dat hem beschuldigt van leugens

De KRO laat in een persbericht weten dat luitenant-kolonel b.d. Thom Karremans een verbod eist op de uitzending van een aan hem gewijde aflevering van Profiel. Verschillende media namen dat over. Volgens de advocaat van Karremans is er geen sprake van een eis of verbod.

Via zijn advocaat mr Geert-Jan Knoops heeft de overste in een brief aan de KRO laten weten dat hij zich van de uitzending distantieert en niet wil dat deze doorgang vindt. Hij vindt de documentaire beschadigend en herkent zich niet in de strekking. Karremans was commandant van de Nederlandse troepen die in Srebrenica Bosnische vluchtelingen overdroegen aan Servische militairen. De vraag is steeds geweest of de Nederlanders op de hoogte waren van de moordlustige intenties van de Serven. Duizenden gevangenen werden standrechtelijk geëxecuteerd.

De KRO schrijft in het persbericht met de titel ‘Karremans eist verbod op uitzending Profiel’:

In KRO Profiel wordt Karremans geconfronteerd met zijn handelen in 1995. De oud-kolonel heeft altijd gezegd dat hij zich niet realiseerde wat het lot van de mannen zou zijn die, na de val van Srebrenica, door de Serviërs gescheiden van de VN-compound werden afgevoerd. In de KRO-documentaire stelt een oud-Dutchbatter dat Karremans dat wel degelijk wist en destijds uitlatingen deed die dat bevestigen. Ook militair-historicus Christ Klep zegt in Profiel dat Karremans op dit punt, ook in zijn verklaring onder ede, tijdens de parlementaire enquête Srebrenica, niet de waarheid heeft gesproken.

De KRO legt het verzoek de aflevering niet uit te zenden naast zich neer. Karremans, die na zijn pensionering naar Spanje is verhuisd omdat hij zich in Nederland niet meer op zijn gemak voelde, laat het daarbij en onderneemt geen verdere stappen. Het Openbaar Ministerie is vorig jaar na aangiften door burgers een onderzoek gestart naar de verantwoordelijkheid van Karremans.

De omroep meldt over de uitzending:

In deze uitzending van Profiel is gekozen voor een bijzondere vorm. Karremans wordt in de montagekamer geconfronteerd met zichzelf. Hij vertelt onder meer over de doodsangst die hij voelde tijdens z’n ontmoetingen met Mladic. En hij reageert op uitspraken van oud-collega’s en critici die vraagtekens zetten bij zijn functioneren.

KRO Profiel, 9 november 2011, 22:55 uur op Nederland 2.

Update 14:55 

De KRO laat in reactie op navraag door Joop weten dat Knoops de omroep ‘gesommeerd’ heeft de aflevering niet uit te zenden. Volgens de omroep staat dat uitdrukkelijk verzoek wel degelijk gelijk aan het eisen van een verbod, ook al worden er verder geen consequenties of vervolgstappen aan verbonden.

Ook zo Stapel op persberichten? Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (15)