6

Karzai praat met Taliban

Burhanuddin Rabbani, hoofd van de vredesraad, praat namens de Afghaanse president met de Taliban

In gesprek met Larry King (CNN) verklaart president Hamid Karzai dat er inleidende gesprekken gevoerd worden met de extremistische Taliban. De Afghaanse president zoekt al langere tijd toenadering tot de Taliban, maar de rebellen wilden lange tijd niet met Karzai praten vanwege de buitenlandse troepen in Afghanistan.


De Washington Post berichtte vorige week dat Karzai in het geheim gesprekken voert met de Taliban over de beëindiging van de oorlog tussen de Afghaanse militairen en de Taliban. Karzai bevestigde deze berichten zondag en spreekt van ‘onofficiële, persoonlijke contacten die al een tijdje gaan den zijn’, schrijft de Volkskrant.

Karzai heeft Burhanuddin Rabbani, voormalig president van Afghanistan, benoemt tot hoofd van de Hoge Raad voor de Vrede. De Pashtun legde de eerste contacten. “Nu de vredesraad is opgericht, zullen deze gesprekken doorgaan, op een officiële en zorgvuldige wijze”, zegt Karzai in het interview. De president heeft veel vertrouwen in de vredesraad waarvan hij zelf de 68 leden selecteerde. Karzai hoopt op den duur contact te krijgen met de officiele leiders Quetta Shura leider van de Pakistaande beweging en Talibanleider Mohammad Omar.

De Taliban wilde eerder niet met Karzai in overleg omdat de buitenlandse troepen nog steeds aanwezig zijn in Afghanistan. De rebellen hekelen het pro-westerse beleid van Karzai en voeren nog steeds aanslagen uit op Afghaanse doelwitten.
Volkskrant: Karzai bevestigt gesprekken met Taliban

Geef een reactie

Laatste reacties (6)