32

Karzai: Westen praat met Taliban over vrede

Diplomaten spraken al maanden over toenadering, rol van de VS nu bevestigd door Afghaanse president

De Verenigde Staten en andere westerse landen zijn aan het praten met de Taliban over een mogelijke oplossing voor de bijna 10 jaar durende oorlog in Afghanistan. Dat zei de Afghaanse president Hamid Karzai zaterdag, zo meldt de Volkskrant.

Bij een persconferentie in de Afghaanse hoofdstad Kabul zei Karzai:

Vredesgesprekken met de Taliban zijn gaande. De buitenlandse militairen en vooral de Verenigde Staten gaan door met deze onderhandelingen

Diplomaten hadden al gezegd dat er sinds maanden gesprekken zijn tussen de twee partijen, zo meldt de Volkskrant. De uitspraak van Karzai is de eerste officiële bevestiging van de Amerikaanse betrokkenheid bij de onderhandelingen. Momenteel werken de VS aan plannen om de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan aanzienlijk terug te schroeven. 

De Amerikaanse VN-ambassadeur Rice zegt dat er harde eisen aan de Taliban worden gesteld. Zo moet de beweging geweld afzweren, de banden met terreurgroep Al-Qaida verbreken en de grondwet respecteren, zo meldt de NOS.

Afghaanse vrouwen vrezen de gevolgen van gesprekken met de Taliban. Ze zijn bang de rechten die ze de afgelopen jaren hebben verworven weer te zullen verliezen.

Lees meer bij de Volkskrant: Karzai: Verenigde Staten praten met Taliban

NOS: Karzai: Westen praat met Taliban

Foto: Een Afghaanse stamoudste in de provincie Helmand

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (32)